Ξηρασία: 8 τόνοι νεκρά ψάρια σε λίμνη στη Γαλλία

27 08 2022 | 05:41OT.gr Newsroom

Δραματικές είναι οι επιπτώσεις της ξηρασίας που πλήττει τη δυτική Ευρώπη. Σε λίμνη της κεντροανατολικής Γαλλίας χιλιάδες ψάρια συνολικού βάρους οκτώ τόνων βρέθηκαν νεκρά από ασφυξία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αλιείας του Λίγηρα. Κατόπιν παρέμβασης των αρχών το 1% των ψαριών κατάφερε εν τέλει να επιβιώσει.

Συνολικά 80 εθελοντές μάζεψαν 10,5 τόνους νεκρών ψαριών την Δευτέρα και άλλα 500 κιλά σήμερα από τη λίμνη Κορνιγιόν, σύμφωνα με στέλεχος της Ομοσπονδίας.

Στην επιχείρηση που οργανώθηκε μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης οι εθελοντές πήγαν με απόχες και μάζεψαν τα ελάχιστα ψάρια που ήταν ακόμη ζωντανά και στη συνέχεια τα έριξαν στον Λίγηρα. Συνολικά, σώθηκαν γύρω στα 100 κιλά ψάρια. Περίπου τα τρία τέταρτα των ψαριών που πέθαναν από ασφυξία ήταν κυπρίνοι.

Ο θάνατος των ψαριών προκλήθηκε λόγω της πτώσης της στάθμης του Λίγηρα, του ποταμού που τροφοδοτεί τη λίμνη, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Οι δύο αυτοί παράγοντες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό του οξυγόνου στα νερά και να αυξηθούν τα φύκια, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθάνουν από ασφυξία.

Το 47% της Ε.Ε. βρίσκεται σε συνθήκες ξηρασίας

Σχεδόν η μισή επιφάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης τελεί υπό συνθήκες ξηρασίας, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την αγροτική παραγωγή της περιοχής, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία (EDO). Μάλιστα, η έκθεση προειδοποιεί πως οι καιρικές συνθήκες των υψηλών θερμοκρασιών και των χαμηλών βροχοπτώσεων μπορεί να διαρκέσουν έως το Νοέμβριο, καθώς η αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο ορατή.«Η σοβαρή ξηρασία που επηρεάζει πολλές από τις περιοχές της Ευρώπης από τις αρχές της χρονιάς συνεχίζει να διευρύνεται και να επιδεινώνεται από τις αρχές Αυγούστου» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, καταγράφοντας συνθήκες ξηρασίας στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική και βορειοδυτική Γαλλία, την ανατολική Γερμανία, τη δυτική Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία, τη βόρεια Νορβηγία και μεγάλο μέρος των Βαλκανίων.

Ξηρασία: 8 τόνοι νεκρά ψάρια σε λίμνη στη Γαλλία