ΥΠΕΝ : Χωρίς αλλαγές το «πακέτο» μέτρων γα τις ΑΠΕ - Κατατίθεται την άλλη εβδομάδα στην Βουλή με τροπολογία στο Χωροταξικό

Στην μορφή που παρουσιάστηκε προ δεκαημέρου και χωρίς αλλαγές, προωθείται προς την Βουλή, προκειμένου να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο Χωροταξικό νομοσχέδιο, το «πακέτο» του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο κατατίθεται στην Βουλή πιθανόν και σήμερα, ωστόσο η τροπολογία, θα ενσωματωθεί σε αυτό από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress το νομοθέτημα δεν θα έχει αλλαγές ως προς τα εισπρακτικά και διαρθρωτικά μέτρα των ΑΠΕ που είχε ανακοινώσει στις 13 Νοεμβρίου ο Κ.Χατζηδάκης.

Για το υπουργείο, το θέμα φέρεται να έχει κλείσει, στην λογική ότι πρόκειται για ένα ισορροπημένο «πακέτο» που αφενός επιλύει το ταμειακό ζήτημα, αφετέρου δημιουργεί ένα υγιές τοπίο σε βάθος χρόνου για τις ΑΠΕ. Τούτο σημαίνει ότι η τροπολογία θα περιλαμβάνει ακριβώς εκείνα τα μετρα που είχαν ανακοινωθεί προ δεκαημέρου, δηλαδή τα 7 χρηματοοικονομικού χαρακτήρα και τα 6 διαρθρωτικά, με στόχο το θέμα να προχωρήσει ταχύτατα, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή τους.

Την ίδια πάντως στιγμή συνεχίζονται οι πιέσεις και ζυμώσεις από φορείς των ΑΠΕ και από μεμονωμένες εταιρείες, που θεωρούν ότι υπάρχουν πλευρές του «πακέτου», ειδικά στα διαρθρωτικά, οι οποίες πιθανώς επιδέχονται βελτιώσεων, όπως για παράδειγμα σε ζητήματα που αφορούν τις προθεσμίες. Το αν και σε ποιο βαθμό θα υπάρξουν αλλαγές στην Βουλή, όταν θα φτάσει εκεί την επόμενη εβδομάδα η τροπολογία, αυτό μένει να φανεί, ωστόσο πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι το «πακέτο» να προχωρήσει στην μορφή που ανακοινώθηκε.

Ενόψει πάντως των αντιδράσεων που από εβδομάδα θα «ξαναφουντώσουν», το ΥΠΕΝ προτίθεται να ακολουθήσει την γραμμή ότι το «πακέτο» κατανέμεται λελογισμένα, χωρίς υπέρμετρες επιβαρύνσεις και ότι τα μεσοσταθμικά μέτρα 350 εκατ ευρώ το χρόνο συνιστούν μονόδρομο αφού με την μαζική είσοδο τα επόμενα χρόνια νέων ΑΠΕ, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Η θέση σε κάθε περίπτωση του υπουργείου είναι ότι σε μια συγκυρία όπου όλοι οι τομείς της οικονομίας καλούνται να βάλουν «πλάτη», θα ηταν άδικο οι ΑΠΕ να αποτελέσουν την εξαίρεση.

Τις τελευταίες ημέρες και όσο πλησιάζει η κατάθεση της τροπολογίας στην Βουλή οι κινητοποιήσεις των φορέων ΑΠΕ πληθαίνουν. Εκτός από τις επαφές θυγατρικών ξένων εταιρειών με τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και τις εισηγήσεις κάποιων εξ αυτών για πιο δυναμικές παρεμβάσεις, σημαντικές πιέσεις ασκούνται και σε κυβερνητικούς - όπως και μη- βουλευτές της περιφέρειας, προκειμένου να εξορθολογιστούν τα διαρθρωτικά μέτρα και να μειωθούν τα εμπόδια που αυτά υψώνουν σε μικρομεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών και σε έργα των ενεργειακών κοινοτήτων.

Στόχος των πιέσεων είναι να δοθεί, για παράδειγμα, μεγαλύτερος χρόνος, προκειμένου να καταστούν πλήρεις οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για τους όρους σύνδεσης, αλλά και να αλλάξει το όριο ισχύος των ενεργειακών κοινοτήτων ώστε να αναλογεί τουλάχιστον ένα 500άρι φωτοβολταϊκό σε κάθε έναν από τους συμμετέχοντες. 

 

 

23 Νοεμβρίου 2020

energypress