ΥΠΕΝ: Με διαγωνισμούς παραχώρησης το επικρατέστερο σενάριο για τις επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία του σχεδίου θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις στα υπεράκτια αιολικά πάρκα και πλέον, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις αναμένονται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πηγές αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο είναι η διενέργεια διαγωνισμών για τις παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η τεχνολογία που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν οι τελευταίοι εξαιτίας των μεγάλων βαθών στις ελληνικές θάλασσες είναι τα πλωτά αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση που βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού είναι ακόμη και οι προκαταρκτικές έρευνες να διεξαχθούν κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών. Μοντέλο που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείει την αλλαγή αυτού του βασικού σεναρίου και την πρόκριση εκείνου που επιδιώκει η αγορά, δηλαδή της παραχώρησης κατόπιν αιτήματος θαλάσσιων περιοχών για προκαταρκτικές έρευνες όπως ανεμολογικές μετρήσεις. Κι αυτό καθώς όπως προαναφέρθηκε επειδή η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει λάβει ακόμη τις τελικές αποφάσεις.

Στα ζητήματα που αναμένεται να αντιμετωπίζει η νομοθετική ρύθμιση είναι κι εκείνα της τιμολόγησης των επενδύσεων, χωροθέτησης αλλά διασυνδέσεων. 

 

 

 

14 Σεπτεμβρίου 2021

energypress