Υψηλότερο στόχο εξοικονόμησης, στο 14,5 %, θέτει η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου

19 07 2022 | 08:16

Οι νομοθέτες της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν την Τετάρτη πιο φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίοι θεωρούνται ως το κλειδί για τον τερματισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να προετοιμαστούν για περαιτέρω περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και θα παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα ένα σχέδιο για το πώς οι χώρες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν αυτόν τον χειμώνα εάν η Μόσχα σταματούσε τις παραδόσεις. 

Επιπλέον, η ΕΕ διαπραγματεύεται πιο φιλόδοξους νόμους για να ωθήσει τις χώρες να μειώσουν τις εκπομπές CO2 που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Ενέργειας υποστήριξε την Τετάρτη πρόταση, για την αύξηση του στόχου της ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας σε 14,5% έως το 2030 σε σύγκριση με τα αναμενόμενα επίπεδα και τον καθορισμό δεσμευτικών συνεισφορών για κάθε χώρα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νομοθέτες θέλουν έναν πολύ υψηλότερο στόχο από το 9% της εξοικονόμησης ενέργειας που πρότεινε αρχικά η Επιτροπή το περασμένο καλοκαίρι, αν και οι Βρυξέλλες αύξησαν το ποσοστό αυτό στο 13% τον Μάιο σε μια προσπάθεια να εγκαταλείψουν ταχύτερα τα ρωσικά καύσιμα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν επίσης με μεγάλη πλειοψηφία τον στόχο να προέρχεται το 45% της ενέργειας της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, από 22% το 2020. Οι Βρυξέλλες είχαν αρχικά προτείνει το 40%, αυξάνοντας το στο 45% μετά την εισβολή.

Η επίτευξη του στόχου εξοικονόμησης ενέργειας θα απαιτήσει την ανακαίνιση εκατομμυρίων ενεργοβόρων κτιρίων, τα οποία παράγουν το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ξεπεράσουν τις πολυετείς καθυστερήσεις αδειοδότησης που σήμερα εμποδίζουν τα νέα αιολικά και ηλιακά έργα. Η ΕΕ έχει προτείνει έναν ξεχωριστό νόμο για την ταχεία έκδοση αδειών για ΑΠΕ.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει επί των προτάσεων τον Σεπτέμβριο. Εάν εγκριθούν, θα αποτελέσουν τη θέση του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις με τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τους τελικούς νόμους.

Οι χώρες έχουν δηλώσει ότι υποστηρίζουν τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν ήδη ένα άλμα φιλοδοξίας σε σύγκριση με τις τρέχουσες πολιτικές της ΕΕ, και σχεδιάζουν να εξετάσουν τους πιο φιλόδοξους στόχους στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. διαβάστε περισσότερα

Υψηλότερο στόχο εξοικονόμησης, στο 14,5 %, θέτει η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου