Ζωηρό αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα - Το ταξίδι Πάιατ και η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει ισχυρό αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων, «των αυξανόμενων ευκαιριών στον τομέα των ΑΠΕ» εξέφρασε μιλώντας πρόσφατα στη δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Βόρειας Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη, για το νέο έτος ο πολυπράγμων πρέσβης Πάιατ.

Ο πρέσβης δεν έκανε την αναφορά αυτή γενικά και αόριστα, αλλά είχε συγκεκριμένα πράγματα κατά νου.

Εξάλλου, έχει ήδη γίνει γνωστό ότι η Tesla έχει προτείνει την εγκατάσταση Powerpack σε μη διασυνδεδεμένα νησιά. Μάλιστα, στελέχη του αμερικανικού κολοσσού συναντήθηκαν στις αρχές του Ιανουρίου με το Γ. Σταθάκη για το θέμα αυτό.

Όμως, ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ στη χώρα μας δεν υπάρχει μόνο από την πλευρά της Tesla, καθώς στο περιθώριο της εκδήλωσης, ανώτατο στέλεχος της διπλωματικής αντιπροσωπίας των ΗΠΑ στη χώρα αποκάλυψε ότι ζωηρό ενδιαφέρον έχει δείξει και άλλη μεγάλη εταιρεία, η οποία, όπως είπε, εδρεύει στο Σικάγο και δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα και την αποθήκευσή της. Μάλιστα, όπως είπε, έπονται και 1-2 ακόμα αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ΑΠΕ.

Παρότι δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες, η αναφορά και μόνο στο Σικάγο, αρκούσε για να δώσει στίγμα.

Ένα στίγμα, μάλιστα, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς αν ψάξει κανείς να βρει ποιες μεγάλες εταιρείες, που έχουν τις κεντρικές εγκαταστάσεις τους στο Σικάγο, δραστηριοποιούνται συνδυαστικά στον κλάδο των αιολικών και της αποθήκευσης ενέργειας και έχουν ήδη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά, θα καταλήξει κυρίως σε δύο οι οποίες, μάλιστα, δεν είναι διόλου άγνωστες στη χώρα μας.

Πρόκειται για τις εξής:

-Akuo Energy

Το ενδιαφέρον της γαλλοαμερικανικής Akuo Energy για τις ΑΠΕ στη χώρα μας δεν είναι καινούριο. Μάλιστα, η Akuo Energy Greece είχε δραστηριοποιηθεί και παλαιότερα στα μέρη μας. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, όμως, η Akuo Energy έχει εκ νέου στρέψει το ενδιαφέρον της στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα, αναζητώντας πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η εταιρεία διατηρεί σήμερα 44 project σε διάφορες χώρες, καθώς και θυγατρικές σε Γαλλία (αλλά και την Κορσική ξεχωριστά), Κεντρική Ευρώπη, Πολωνία, όπως και στην Τουρκία.

-Invenergy

H Invenergy είναι γνωστή στην ελληνική αγορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, διατηρώντας γραφεία και στην Αθήνα. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι μετά το 2007, απουσιάζει οποιαδήποτε σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η Invenergy δραστηριοποιείται με δυο μεγάλα project στη Βρετανία ενώ ιδιαίτερα έντονη είναι η παρουσία της στην αγορά της Πολωνίας, όπου διατηρεί 7 projects, καθώς και Regional Office

Η επίσκεψη Πάιατ στις εγκαταστάσεις της Invenergy

Η ομιλία Πάιατ στην δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν η πρώτη στην οποία έκανε λόγο για υπαρκτό ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Μόλις το Νοέμβριο, για παράδειγμα, μιλώντας στην εκδήλωση “Repositioning Greece” στο Ekali Club, είχε αναφέρει ότι γνωρίζει προσωπικά πως αμερικανικές εταιρείες έχουν πλέον στρέψει το βλέμμα τους στον κλάδο των ΑΠΕ στην Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια ομιλία, ο πρέσβης είχε αναφερθεί και σε επίσκεψή του τον Οκτώβριο στις εγκαταστάσεις της Invenergy στο Σικάγο.

Μάλιστα, ο πρέσβης είχε τότε δηλώσει εντυπωσιασμένος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όσα είδε εκεί έμοιαζαν περισσότερο με βάση της NASA ή του αμερικανικού στρατού, παρά με εγκαταστάσεις αμερικανικής εταιρείας.

 

 

12 Φεβρουαρίου 2019

Πηγή: energypress