Το 1ο εξάμηνο του έτους 4.9 GW αιολικών προστέθηκαν στην Ευρώπη. Στην 7η θέση η Ελλάδα με 201MW.

Κατά 4.9 GW αυξήθηκε το αιολικό δυναμικό της Ευρώπης στο πρώτο εξάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα εχθές η WindEurope. Η Ελλάδα «τερμάτισε» στην 7η θέση με 201 MW, πίσω από τις Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ιταλία, Ουκρανία και Τουρκία.

Να σημειωθεί ότι τα 4.9 GW αφορούν τόσο χερσαία αιολικά όσο και υπεράκτια αιολικά, με τα αποτελέσματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο πριν, όπου το αντίστοιχο νούμερο ήταν 4.5 GW. Εντούτοις, παρά την αυξητική τάση, σημειώνεται πως πτωτικά κινήθηκαν οι νέες εγκαταστάσεις χερσαίων αιολικών, κυρίως λόγω των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου στη Γερμανία, ενός εκ των μεγαλύτερων παικτών στην ευρωπαϊκή αγορά αιολικής ενέργειας.

Ο "επίγειος" άνεμος - Προβληματισμός για την Γερμανία

Ειδικότερα, σε επίπεδο Ευρώπης, είχαμε 2.9GW νέες προσθήκες στα χερσαία αιολικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο, πράγμα που είναι σημαντικά μικρότερο από τα 3.3 GW το πρώτο εξάμηνο του 2018. Σημειώνεται δε, πως «ιδιαίτερα λίγες ήταν οι νέες εγκαταστάσεις στη Γερμανία, όπου και παρατηρήθηκε το χειρότερο πρώτο εξάμηνο του έτους από το 2000», όπως αναφέρει σχετικά η WindEurope.

Σε αντιστάθμισμα του αρνητικού κλίματος που επικράτησε κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στην κατηγορία των χερσαίων αιολικών, η βιομηχανία προσδοκά να αντιστραφεί η κατάσταση στο υπόλοιπο του έτους, αν και στην περίπτωση της Γερμανίας οι νέες συνδέσεις στο δίκτυο συνολικά για το 2019 αναμένεται να βρεθούν σε ιστορικό χαμηλό.

Τα ηνία της αιολικής «κούρσας» κατά την εξεταζόμενη περίοδο είχε η Γαλλία, βλέποντας το αιολικό δυναμικό της χώρας να αυξάνεται κατά 523 MW σε χερσαία αιολικά, μιας και μόλις πρόσφατα ξεκίνησε να επεξεργάζεται τα πρώτα σχέδια για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, όπου στην κατηγορία αυτή είναι σαφής η πρωτοκαθεδρία Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας, Δανίας και Γερμανίας.

Ποιες τάσεις διαμορφώνονται

Οι χερσαίες εγκαταστάσεις εμφανίζονται ισχυρότερες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη στις σκανδιναβικές χώρες, όπου έχουμε περισσότερες νέες εγκαταστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών και η κινητικότητα της αγοράς ως τώρα μαρτυρούν πως σημαντικές ποσότητες ενέργειας από αιολικά θα εισρεύσουν στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας σε Σουηδία και Νορβηγία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανάλογη εκτίμηση υπάρχει και για την περίπτωση της Ισπανίας, δεδομένων των 4.1 GW συνολικά που είχαν δημοπρατηθεί στους διαγωνισμούς του 2017 και 2018.

Τι συμβαίνει στην κατηγορία της υπεράκτιας αιολικής τεχνολογίας

Σε 1.9 GW υπολογίζεται το δυναμικό των νέων υπεράκτιων αιολικών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι 1.1 GW την αντίστοιχη περίοδο του 2018 με την κατανομή να έχει ως εξής: Ηνωμένο Βασίλειο (931MW), Δανία (374 MW), Βέλγιο (370 MW) και Γερμανία (252MW).

Τα 4.9GW ισούνται με 8.8 δις ευρώ

Η νέα εγκατεστημένη αιολική ισχύς των 4.9GW κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αντιπροσωπεύει επενδύσεις της τάξης των 8.8 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 6.4 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τα χερσαία αιολικά και τα 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ τους υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπογραμμίζεται δε από την WindEurope πως οι εν λόγω επενδύσεις θα οδηγήσουν στην εγκατάσταση 5.9 GW και σύνδεσή τους με το δίκτυο μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, με τις Γαλλία και Ολλανδία να ηγούνται των επενδύσεων.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2019 στον παρακάτω πίνακα της WindEurope.

 

1

 

Energypress