4 Τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τις αλλεργίες μας

11 09 2018 | 12:50

Μπορεί για τις αλλεργίες μας να κατηγορούμε τα φυτά την άνοιξη, και το γρασίδι το καλοκαίρι, αλλά τα πράγματα δυσχεραίνει η κλιματική αλλαγή.

  1. Μεγαλύτερη διάρκεια διαστημάτων αλλεργίας

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει σαν αποτέλεσμα να παρατείνονται οι χρονικές περίοδοι που ανθίζουν τα φυτά. Σύμφωνα με τον καθηγητή Michael Brauer, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia, στον Καναδά τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν στοιχεία για παράταση της περιόδου που έχουν έξαρση οι αλλεργίες κατά ένα ολόκληρο μήνα, με την ίδια τάση να συναντάται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  1. Περισσότερη γύρη

Αν έχετε εικόνα από ένα σύννεφο γύρης που απελευθερώνεται με το κούνημα ενός πεύκου για παράδειγμα, φανταστείτε κάτι παρόμοιο να προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Χωρίς να φταίει ακριβώς το θερμότερο της υπόθεσης, αλλά η υψηλότερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Όσο υψηλότερη αυτή, τόσο υψηλότερη και η ποσότητα γύρης που παράγει κάθε φυτό.

  1. Μεγαλύτερη ισχύς γύρης

Εκτός από περισσότερη, η γύρη γίνεται και πιο ενισχυμένη αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι. Τα μόρια στους κόκκους της γύρης, που προκαλούν τις αλλεργικές αντιδράσεις είναι περισσότερα. Δηλαδή πολύ απλά κάθε κόκκος γύρης είναι πολύ πιο αλλεργιογόνος από ό,τι ήταν κάποτε, δημιουργώντας πιο σοβαρές αλλεργικές κρίσεις.

  1. Μετανάστευση των αλλεργιογόνων ειδών

Ακόμη και όσοι ζουν σε περιοχές που δεν συναντώνται συνήθως αλλεργιογόνα φυτά κινδυνεύουν, αφού καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, οι κλιματικές ζώνες επεκτείνονται και μετακινούνται πιο βόρεια, συμπαρασέρνοντας και τα φυτικά είδη που ευδοκιμούν σε αυτές. Έτσι, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους πάσχοντες από αλλεργίες, καθώς περισσότεροι άνθρωποι που είναι εν αγνοία τους ευαίσθητοι σε αυτά τα φυτά, ξαφνικά εκτίθενται σε αυτά για πρώτη φορά.

 

4 Σεπτεμβρίου 2018

Του Scott Sutherland

Πηγή: The Weather Network

Περισσότερα: