6 τρόποι για να συμβάλλετε κι εσείς στην υπερ πάντων μάχη με την κλιματική αλλαγή.

11 11 2018 | 05:37

Τον Οκτώβριο, εκδόθηκε από την IPCC μια ανησυχητική έκθεση στην οποία οι επιστήμονες διαπίστωναν ότι η ανθρωπότητα έχει μόνο 12 χρόνια για να προλάβει πριν η αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι ο χρόνος που απόμεινε είναι ελάχιστος, το ερώτημα είναι: τι μπορούμε εμείς να κάνουμε γι 'αυτό;

Κατανοήστε πώς θα σας επηρεάσει η κλιματική αλλαγή

Αν η σημερινή παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5°C, όπως δείχνει η έκθεση, η ατμόσφαιρα του πλανήτη θα δημιουργήσει πιο ακραίες καιρικές συνθήκες σε όλες τις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τον Ben Strauss, επικεφαλής επιστήμονα του Climate Central,  θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις καλλιέργειες τροφίμων και στην επιβίωση της άγριας ζωής.

Στη Δύση, οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με τον Strauss. Στα νοτιοδυτικά, η ξηρασία θα οδηγήσει σε λειψυδρία, ενώ στην Ανατολή θα βιώσουν περισσότερες καταρρακτώδεις καταιγίδες. Ο  Strauss λέει ότι οι άνθρωποι στις ανατολικές παράκτιες περιοχές, ειδικά στις χαμηλού υψομέτρου κοινότητες, θα δουν περισσότερες πλημμύρες εξαιτίας τυφώνων, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην αξία των σπιτιών τους. Στα βορειοανατολικά, ο θερμότερος καιρός θα φέρει περισσότερα κουνούπια και ασθένειες που μεταφέρονται από αυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Να επικεντρωθούμε στις λύσεις, σύμφωνα με την Crystal Chissell, αντιπρόεδρο της Drawdown Project, έναν συνασπισμό ερευνητών και επιστημόνων που εργάζονται για λύσεις όσον αφορά στην κλιματική αλλαγή.

Η Chissell υποστηρίζει ότι οι αναφορές για επικείμενη καταστροφή τείνουν να κάνουν τους απλούς ανθρώπους να αισθάνονται απελπισμένοι και ανήμποροι. Αυτό που προτείνει λοιπόν είναι να επικεντρωθούμε στις λύσεις αντί να συνεχίσουμε να επισημαίνουμε το πρόβλημα.

Το Project Drawdown εξέδωσε πρόσφατα μια έκθεση στην οποία παρουσιάζονται 30 λύσεις συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα πρώτα τρία περιλαμβάνουν τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενέργειας και νερού.

Ακολουθούν 6 από αυτές τις λύσεις:

1) Μειώστε τη σπατάλη τροφίμων

Το μεθάνιο που παράγεται από τις γεωργικές δραστηριότητες, τη διαχείριση των αποβλήτων και τη χρήση ενέργειας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής μετά τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Η μείωση των τροφίμων που πετάγονται αποτελεί το πρώτο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για να μειώσουν σημαντικά την επίδρασή τους στο κλίμα, σύμφωνα με την έκθεση.

«Τα τρόφιμα που απορρίπτονται και αλλοιώνονται παράγουν μεθάνιο και αυτό έχει αντίκτυπο στα αέρια θερμοκηπίου, επειδή το μεθάνιο είναι ένα τόσο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου», λέει η Chissell.

2) Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Η βιομηχανία κρέατος ταϊζει τις αγελάδες με τροφές που τους δημιουργούν περισσότερα αέρια, με αποτέλεσμα να απελευθερώνουν περισσότερο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, λέει η Chissell.

Η Chissell λέει ότι υιοθετώντας μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά μπορεί να βοηθήσει κανείς στη μείωση του μεθανίου. «Δεν είναι καν απαραίτητο να είσαι βίγκαν ή χορτοφάγος», λέει, «απλά μειώνουμε την ποσότητα κρέατος που καταναλώνουμε και επιλέγουμε φυτικά τρόφιμα».

3) Μειώστε την κατανάλωση ενέργειας και νερού

«Είναι απολύτως απαραίτητο να μειώσουμε επίσης τη χρήση ενέργειας», λέει ο Chissell. «Για παράδειγμα, η αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED έχει πολύ μεγάλη επίδραση».

Υπάρχουν διάφορες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την κατανάλωση νερού, σύμφωνα με την Chissell, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς κεφαλών ντους χαμηλής ροής, λαμβάνοντας βραχύτερα ντους και χρησιμοποιώντας το πλυντήριο ρούχων μόνο όταν είναι γεμάτο.

4) Επικοινωνήστε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους σας

«Εάν δεν επικοινωνούμε με τους ανθρώπους που έχουμε εκλέξει για να μας εκπροσωπήσουν, τότε αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να δώσουν προτεραιότητα στα θέματά μας», λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας Flannery Winchester.

«Πολλοί πιστεύουν ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τους δεν θα επηρεαστούν από τις ανησυχίες τους», λέει η  Winchester. «Αλλά όταν οι άνθρωποι μιλούν ενεργά στους εκπροσώπους τους, λέει, η αλλαγή μπορεί να συμβεί».

5) Ανοίξτε διάλογο με βάση κοινές πεποιθήσεις

Ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν με άλλους για την κλιματική αλλαγή είναι σημαντικός για την επίλυση του προβλήματος, λέει η Winchester. Η συζήτηση γύρω από την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αποφεύγεται σαν να είναι ένα κομματικό ζήτημα.

«Ακούστε πραγματικά, κάντε ερωτήσεις και επικεντρωθείτε στην εξεύρεση κοινής βάσης» συμβουλεύει ο Winchester. «Για παράδειγμα, εάν κάποιος φοβάται ότι η πολιτική για την κλιματική αλλαγή θα βλάψει τις θέσεις εργασίας στον τομέα της βιομηχανίας άνθρακα, θα επαναπροσδιορίσει τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας», λέει.

«Η εστίαση στα κοινά σημεία είναι το κύριο πράγμα που θα σας δώσει τη δυνατότητα να εισαγάγετε νέες πληροφορίες στη συζήτηση, επειδή δεν αισθάνονται οι συνομιλητές την ύπαρξη ανταγωνισμού»,  υπογραμμίζει η Winchester.

6) Εθελοντισμός

Ένας πολύ καλός τρόπος να συμμετέχετε στη λύση είναι να συμμετάσχετε σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση στην περιοχή που ζείτε, που επικεντρώνεται στη αντιμετώπιση θεμάτων περιβάλλοντος.

 

5 Νοεμβρίου 2018

Της Julie Compton

Πηγή: NBC