Ανίκανο να ανταγωνιστεί την αιολική ενέργεια, το πυρηνικό της Iowa κλείνει 5 χρόνια νωρίτερα.

10 08 2018 | 11:47

Η NextEra Energy θα κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο της, Duane Arnold ισχύος 601 MW στην Αϊόβα στα τέλη του 2020, αφού συμφώνησε με την εταιρεία Alliant να λήξει την συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) πέντε χρόνια νωρίτερα, παρόλο που το εργοστάσιο έχει άδεια από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή να λειτουργήσει μέχρι το 2034.

 

Τα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ είναι κάτω από ισχυρή πίεση από την φθηνότερή ηλεκτρική παραγωγή σταθμών φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναγκάζοντας πολλά να κλείσουν πριν από το τέλος της λειτουργικής τους ζωής.

Περίπου το ένα τέταρτο των 99 πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας κινδυνεύουν από πρόωρη συνταξιοδότηση, ανέφερε η Bloomberg New Energy Finance τον Μάρτιο.


Το Κέντρο Ενέργειας Duane Arnold, που τέθηκε σε λειτουργία το 1975, είναι το τελευταίο θύμα αυτής της τάσης.

Η Αϊόβα εξασφαλίζει περίπου το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της με χαμηλό κόστος από αιολικά πάρκα και επιπλέον η διαλείπουσα αιολική παραγωγή ασκεί πρόσθετη οικονομική πίεση στα πυρηνικά εργοστάσια καθώς δεν μπορούν εύκολα να αυξομειώνουν την παραγωγή τους για να προσαρμοστούν στις αλλαγές στην παραγωγή αιολικής ενέργειας.


Η Alliant λέει ότι η λήξη της σύμβαση αγοράς ενέργειας (PPA) από το πυρηνικό εργοστάσιο κατά πέντε χρόνια νωρίτερα και η στροφή της στην αιολική ενέργεια, θα εξοικονομήσει στους πελάτες της 300 εκατομμύρια δολάρια από το 2021 έως το 2025.


Η NextEra θα αξιολογήσει την τοποθεσία για επαναχρησιμοποίηση της με ανακατασκευή και εγκατάσταση αποθήκης φυσικού αερίου ή φωτοβολταϊκού πάρκου ή συστήματος αποθήκευσης ενέργειας μπαταρίας.

 

27 Ιουλίου 2018

 

Του Gavin Bade @GavinBad

 

Πηγή Utility Dive Institute for Energy Economics and Financial Analysis