Απόλυτη εμπλοκή στη χωρητικότητα του δικτύου: Ο ΔΕΔΔΗΕ απορρίπτει μαζικά τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών για όρους σύνδεσης

Σε φάση πλήρους ασφυξίας έχει εισέλθει, σύμφωνα με τους καταλόγους που δημοσιεύει ο ΔΕΔΔΗΕ, η χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου Μέσης Τάσης, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παρότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει αναβαθμίσει κατά πολύ τη δυνατότητά του να εξετάζει τα αιτήματα των επενδυτών (κυρίως φωτοβολταϊκών και ενεργειακών κοινοτήτων) για την παροχή όρων σύνδεσης με το δίκτυο, ο χρόνος απόκρισης στα αιτήματα παραμένει πολύ υψηλός.

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι απαντήσεις, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αρνητικές. Δηλαδή ο ΔΕΔΔΗΕ δηλώνει ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος για σύνδεση νέων ΑΠΕ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο 40% των περιοχών της χώρας (για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία) το δίκτυο Μέσης Τάσης δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα, οπότε οι απαντήσεις είναι όλες αρνητικές.

Στις υπόλοιπες περιοχές, εννέα στα δέκα αιτήματα απορρίπτονται επίσης, δημιουργώντας αδιέξοδο στους υποψήφιους επενδυτές. Το πρόβλημα αφορά κατά κύριο λόγο τις σχετικά μικρής δυναμικότητας επενδύσεις, οι οποίες δεν έχουν το μέγεθος για να συνδεθούν με το δίκτυο μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Σύμφωνα τουλάχιστον με μια γραμμή πληροφόρησης, το πρόβλημα χωρητικότητας του δικύου είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει ούτε καν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες, σε κάποιες τουλάχιστον περιοχές της χώρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το «ψαλίδισμα», προς ώρας, των δράσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σχετίζεται εν μέρει και με το πρόβλημα χωρητικότητας δικτύου.

Ας σημειωθεί ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο παρότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προχωρήσει πρόσφατα σε «έξυπνες» διαδικασίες για την επέκταση των γραμμών Μέσης Τάσης.

Το μοντέλο αυτό αφορά την έκδοση όρων σύνδεσης για cluster ανεξάρτητων φωτοβολταϊκών, στα οποία ο Διαχειριστής καλύπτει προσωρινά το κόστος των έργων επέκτασης που αναλογεί σε όσες μονάδες δεν θα το καταβάλουν άμεσα.

Συγκεκριμένα ο ΔΕΔΔΗΕ «ομαδοποιεί» την έκδοση όρων σύνδεσης για ανεξάρτητα φωτοβολταϊκά που εκείνος επέλεξε, και τα οποία προορίζονται για εγκατάσταση στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Σε κάθε cluster, οι επενδυτές των μονάδων οι οποίες είναι έτοιμες προς υλοποίηση (καθώς π.χ. έχουν μικρή ισχύ και θα «κλειδώσουν» Τιμή Αναφοράς εκτός διαγωνισμών) θα καταβάλουν άμεσα το κόστος που τους αναλογεί στα έργα επέκτασης.

Από την άλλη πλευρά, ο ΔΕΔΔΗΕ θα καλύψει με ενδιάμεση δική του χρηματοδότηση την επιβάρυνση που αναλογεί στα φωτοβολταϊκά κάθε cluster τα οποία δεν είναι χρηματοοικονομικά «ώριμα», ώστε οι επενδυτές να εξοφλήσουν άμεσα το ποσό που τους αντιστοιχεί (π.χ. επειδή προορίζονται για διαγωνισμό και πρέπει πρώτα να «κλειδώσουν» Τιμή Αναφοράς). Στην περίπτωση που «ωριμάσουν» στην πορεία χρηματοοικονομικά τα έργα (π.χ. κατακυρώσουν Τιμή Αναφοράς σε διαγωνισμό) ο Διαχειριστής θα λάβει πίσω από τους επενδυτές τη χρηματοδότησή του.

energypress

16/08/2021