COP24: Το παράπονο του Γκουτιέρες, το πραξικόπημα του Κατοβίτσε κι ο Terminator!

Η συνέντευξη τύπου

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την επίσημη έναρξη του COP24, συμμετείχαν μόνο ο γ.γ. των Η.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες και ο Πρόεδρος της Πολωνίας κ. Ντούντα.

Άνθρακας και πάλι άνθρακας

1

Πρώτος μίλησε φυσικά ο Πρόεδρος ο οποίος λίγο πολύ επανέλαβε τα στοιχεία της ομιλίας του στην εναρκτήρια συνεδρίαση. Η έμφαση στην δίκαιη μετάβαση (just transition) με τον άξονα της λογικής να κινείται στο ότι κάνουμε πάρα πολλά για το περιβάλλον, γι αυτό μπορούμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε λελογισμένα άνθρακα μια και αυτόν έχουμε.

Η πολιτική γραμμή αυτή ταυτίζεται ως προς το τελικό αποτέλεσμα και με τις θέσεις των συνδικάτων ενέργειας της Πολωνίας, που υποστηρίζουν ότι κάθε χωρά θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τις εθνικές της πηγές ενέργειας, όποιες και αν είναι αυτές.

Μάλιστα δεν δίστασε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση γάλλου δημοσιογράφου για την εξέγερση των κίτρινων γιλέκων, να συσχετίσει τις αντιδράσεις με την επιβολή μέτρων χωρίς διάλογο και προετοιμασία του κόσμου κάτι που υπονόησε ότι επιτυγχάνεται με την Δίκαιη Μετάβαση, αφού δίνεις χρόνο στον κόσμο να κατανοήσει τι πρέπει να γίνει.

Όλα τα λεφτά ήταν η ερώτηση Πολωνού δημοσιογράφου στον Πρόεδρο Ντούντα που του ζήτησε να εξηγήσει πως γίνεται αυτή η δίκαιη μετάβαση από το μαύρο στο πράσινο όταν το 80% της ενέργειας στην Πολωνία προέρχεται από άνθρακα και τα εθνικά σχέδια δεν δείχνουν σοβαρές αλλαγές.

Εκεί ο Πρόεδρος ξεσπάθωσε και μίλησε για ενεργειακή ασφάλεια που την προσφέρει ο άνθρακας και να μην περιμένετε να αφήσουμε τον άνθρακα μας, που έχουμε αποθέματα για άλλα διακόσια χρόνια….. και θα εγκαταστήσουμε και πυρηνικά το μέλλον….

Κοίταζα τον Γκουτιέρες και περίμενα ότι τώρα θα πάθει εγκεφαλικό …..αλλά δεν είσαι ΓΓ του ΟΗΕ για να μην αντέχεις κάτι  τέτοια….

1

Κι έτσι με τον πιο μαύρο τρόπο επιβεβαιώθηκε το ανθρακί της έναρξης του cop24   

Το παράπονο Γκουτιέρες

Ο Γ.Γ. που έμεινε λίγο μόνος να φέρει το βάρος της απόδειξης της ανάγκης για άμεση κλιματική δράση, ξεκίνησε με ένα παράπονο.

1

Δεν καταλαβαίνω είπε γιατί μετά τη συμφωνία του Παρισιού όλες οι χώρες έκαναν ένα βήμα πίσω.

Πρώτα από όλα, συνέχισε, η συμφωνία του Παρισιού δεν φτάνει για να πετύχουμε τους στόχους συγκράτησης της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 1,5ο ούτε καν κάτω από 2ο Κελσίου.

Δεύτερον, με τις σημερινές δεσμεύσεις δεν μπορούμε να πετύχουμε ούτε την ανεπαρκή Συμφωνία του Παρισιού

Όλες οι επιστημονικές ανακοινώσεις αποκαλύπτουν ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι νομίζαμε.

Γι αυτό και η πρόσφατη έκθεση για τον 1,5ο Κελσίου σημαίνει ότι πρέπει να 5πλασιάσουμε τις προσπάθειες μας.

Και επανέλαβε την έκκληση του για αφύπνιση των πολιτικών ηγεσιών.

Ακούει κανείς;

Το πραξικόπημα Κατοβίτσε

Εν τω μεταξύ από χθες διαφαίνεται ένα πραξικόπημα σε εξέλιξη.

Όλοι που  ασχολούνται με τα θέματα κλιματικής αλλαγής και με τις διασκέψεις για το κλίμα γνωρίζουν ότι στο COP24 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εργαλειοθήκη εφαρμογής της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, το λεγόμενο Paris Rulebook.

Αμ δε.

Χθες όλοι οι Πολωνοί αξιωματούχοι πρωτοστατούντος το Προέδρου έκαναν αναφορά στο Katowice Rule Book!!!

Απόντος του Μακρόν στα οδοφράγματα του Παρισιού, δεν βρέθηκε κανείς Γάλλος να σηκώσει το πολωνέζικο γάντι.

Ο Γ.Γ. των ΗΕ και οι άλλοι «ουδέτεροι» προτίμησαν να αναφέρονται στο Πρόγραμμα Εργασίας του Συμφώνου των Παρισίων (Paris Agreement Work Programme (PAWP).

Για να δούμε αν θα πετύχει το πραξικόπημα.     

Η αισιοδοξία

Κι όμως ο Γκουτιέρες δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον, σε σχετική  ερώτηση κι εξήγησε γιατί:

Η επιστήμη έχει αποδείξει πέρα πάσης αμφιβολίας ότι η κλιματική αλλαγή είναι η πιο άμεση και επικίνδυνη προτεραιότητα της ανθρωπότητας

Η τεχνολογία μα έχει δώσει τα εργαλεία τα οποία με οικονομικό τρόπο αντικαθιστούν ορυκτά καύσιμα.

Οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία κάνουν δυναμική  στροφή στην οικονομία χαμηλού άνθρακα

Το μόνο που μένει είναι να πεισθούν οι πολιτικοί. Όμως οι πολιτκοί  επηρεάζονται από ένα κυρίως θέμα: ψήφους

Και η κοινή  γνώμη  μετά από όσα καταστροφικά συνέβησαν, έχει αφυπνιστεί και περιμένω να ασκήσει πίεση στους πολιτικούς να πάρουν μετρά.

 

Ο Terminator

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την δυναμική παρουσία του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ο οποίος ενθουσίασε τους συμμετέχοντες με τον δυναμισμό την απλότητα και το πάθος του.

11

Χρήσιμος ως Terminator σε μια τόσο σκληρή  αντιπαράθεση με τον άνθρακα στο Βασίλειο του.

Δείτε την ομιλία του.

και την παρουσία του στο  Action Hub

Κατοβίτσε, 3 Δεκεμβρίου 2018

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που παραμένει η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες.