Διάχυτη αποφασιστικότητα για συμφωνία. Εσπινόσα: «Δεν μπορούμε να αποτύχουμε»

02 12 2018 | 14:22

1

Μετά από ένα χρόνο καταστροφικών κλιματικών καταστροφών σε όλο τον κόσμο, από την Καλιφόρνια στην Κεράλα και από την Τόνγκα στην Ιαπωνία, άνοιξε σήμερα η ετήσια διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (COP24) με στόχο την οριστικοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής (Rule Book) της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα παράσχουν σαφήνεια ως προς τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας ορόσημο, με τρόπο δίκαιο και διαφανή για όλους.

2

Συγκεκριμένα, θα ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία διασφαλίζοντας ότι οι εθνικές συνεισφορές στην παγκόσμια προσπάθεια είναι διαφανείς, η ευθύνη κατανέμεται δίκαια και μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια η πρόοδος αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Η Patricia Espinosa, επικεφαλής του κλίματος του ΟΗΕ, δήλωσε:

«Το 2018 είναι πιθανό να είναι ένα από τα τέσσερα πιο ζεστά χρόνια που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα είναι σε επίπεδα ρεκόρ και οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος δεν ήταν ποτέ χειρότερες. Αυτή η πραγματικότητα μας λέει ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα - η διάσκεψη COP24 πρέπει να το πετύχει αυτό».

«Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 τέθηκε σε ισχύ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη συμφωνία αυτού του είδους. Καλώ τώρα όλες τις χώρες να συνεργαστούν, να αξιοποιήσουν αυτή την επιτυχία και να καταστήσουν τη συμφωνία πλήρως λειτουργική », δήλωσε ο Πρόεδρος της COP κ. Michal Kurtyka.

3

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με όλα τα έθνη για να διασφαλίσουμε ότι θα φύγουμε από το Κατοβίτσε με ένα πλήρες σύνολο κατευθυντήριων γραμμών εφαρμογής και με τη γνώση ότι έχουμε υπηρετήσει τον κόσμο και τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η κ. Espinosa επεσήμανε ότι οι χώρες έχουν πλέον ισχυρή υποστήριξη για ταχεία δράση για το κλίμα, δεδομένου ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η απαίτηση για λύσεις έχουν αυξηθεί λόγω σαφών ενδείξεων ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

4

«Δεν μπορούμε απλά να πούμε στα εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ήδη υποφέρουν από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος ότι δεν τα καταφέραμε να συμφωνήσουμε», συμπλήρωσε.

Το συνέδριο πραγματοποιείται λίγο μετά την δημοσίευση της έκθεσης  της διακυβερνητικής επιτροπής για τον 1,5ο Κελσίου, για την κλιματική αλλαγή, καθώς και μια σειρά άλλων εκθέσεων του ΟΗΕ για την αύξηση των συγκεντρώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

«Όλα αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διατηρηθεί η ισχυρότερη δέσμευση για τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ χαμηλότερα από 2ºC και να ενισχυθεί επιδίωξη προσπαθειών προς την κατεύθυνση των 1,5ºC», τόνισε η κα Espinosa.

«Όλη η προσοχή μας πρέπει να εστιασθεί στην επίτευξη αυτού του στόχου και στην οικοδόμηση φιλοδοξίας προς αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

Κατοβίτσε, 2 Δεκεμβρίου 2018

Γιάννης Τσιπουρίδης

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που παραμένει η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες.