Διαρροή εγγράφου: η BusinessEurope προτρέπει τις μεγάλες εταιρείες να αντισταθούν σε πιθανούς νέους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

19 09 2018 | 13:03

(20/9/18)     Greenpeace comment on leaked EU industry climate change strategy

Έγγραφο που διέρρευσε (συνημμένο) δείχνει ότι η ομάδα BusinessEurope αντιτάσσεται σε πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Εταιρείες όπως το Facebook, το Google και η Microsoft δεν αποστασιοποιήθηκαν από την πρόταση του BusinessEurope, μιας ομάδας πίεσης (lobby) να καταπολεμηθεί κάθε προσπάθεια της ΕΕ να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους για την κλιματική αλλαγή.

Το διαρρεύσαν έγγραφο δείχνει ότι η BusinessEurope, η πιο ισχυρή ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ευρώπη, θα παροτρύνει τα μέλη της να αντιταχθούν σε τυχόν κινήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των στόχων για το 2030 για καθαρή ενέργεια, μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ενεργειακή απόδοση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την θέσπιση πιο φιλόδοξων στόχων το Νοέμβριο, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση τον Οκτώβριο μιας σημαντικής διεθνούς επιστημονικής έκθεσης σχετικά με την επίτευξη αυστηρότερων στόχων για την υπερθέρμανση του πλανήτη και πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα το Δεκέμβριο.

Όμως, κατά τη προγραμματισμένη συνάντησή του BusinessEurope στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, η ομάδα φαίνεται να προτίθεται να ζητήσει από τις μεγάλες εταιρείες να συμφωνήσουν σε μια «γραμμή άμυνας» στην προοπτική πιο υψηλών περικοπών διοξειδίου του άνθρακα. Εάν τα προτεινόμενα μέτρα της επιτροπής έχουν ουσία (δόντια), η "στρατηγική υπεράσπισης και επικοινωνίας" της ομάδας συνιστά στις εταιρείες να συμφωνήσουν να τα πολεμήσουν.

«...και να αντιταχθούμε στη νέα αύξηση των φιλοδοξιών, χρησιμοποιώντας τα συνηθισμένα επιχειρήματα του ισότιμου παγκόσμιου πεδίου και ότι δεν μπορούμε εμείς να αντισταθμίσουμε για τους άλλους, κλπ.», αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε.

Εάν η επιτροπή επιλέξει «ευχολόγια» και μια πολιτική δήλωση και όχι ουσιαστική αύξηση των στόχων, η ομάδα BusinessEurope προτείνει στο έγγραφο της. ότι θα πρέπει η αντίδραση των μελών να είναι θετική.

Μέλη της BusinessEurope είναι γνωστά ονόματα στους τομείς της ενέργειας και της τεχνολογίας, πολλά από τα οποία έχουν κάνει δημόσιες δηλώσεις για την ανάγκη ισχυρής δράσης για την αλλαγή του κλίματος.

Ο Guardian ήρθε σε επαφή με το βρετανικό Εμπορικό επιμελητήριο CBI, τον γερμανικό όμιλο Siemens, τις γαλλικές εταιρείες ενέργειας Engie και EDF Energy και την ιαπωνική πολυεθνική Hitachi, για να ρωτήσει αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την προτεινόμενη αντιπολιτευτική πρόταση της ομάδας συμφερόντων BusinessEurope, αλλά οι εταιρείες δεν αποστασιοποιήθηκαν από την πρόταση .

Οι μεγάλες εταιρείες Facebook, Google και Microsoft, που προσπαθούν να προμηθευτούν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπογραμμίζουν δημόσια τη σημασία της μείωσης των εκπομπών, επίσης δεν πήραν θέση για την πρόταση.

Ένας εκπρόσωπος της CBI δήλωσε ότι η BusinessEurope «υποστήριζε ανέκαθεν τους φιλόδοξους και υψηλούς κλιματικούς στόχους που έθεσε η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η BusinessEurope δήλωσε ότι η συνάντηση ήταν απλά μια αφετηρία για να συζητηθεί ποια θα είναι τελικά η θέση της.

Η κ. Blagojevic, επικεφαλής κλίματος και ενέργειας της Greenpeace, η οποία εντόπισε το διαρρεύσαν έγγραφο, δήλωσε:

«Αυτό το ισχυρό λόμπι της βιομηχανίας εργάζεται στο παρασκήνιο για να εκτροχιάσει περαιτέρω ενέργειες της ΕΕ, πριν από την μεγάλη σύνοδο κορυφής για το κλίμα».

Πρόσθεσε ότι ήταν έκπληκτη που οι εταιρείες εμφανίστηκαν πρόθυμες να ακολουθήσουν την πρόταση και τις προέτρεψε να «απορρίψουν αυτό το κυνικό σχέδιο και να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση της Τετάρτης για να το σκοτώσουν εν τη γενέσει του».

Ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Miguel Arias Cañete, δήλωσε τον Αύγουστο ότι η επιτροπή μελετούσε αν θα αυξήσει ή όχι το στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα για το 2030 από 40% σε 45%.

Το σχέδιο έχει την υποστήριξη του προέδρου της επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο οποίος δήλωσε ότι συμμερίζεται τα συμπεράσματα του Cañete σχετικά με τον στόχο για τον άνθρακα.

«Οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση - όχι μόνο για τους αγρότες - πόσο σημαντική είναι αυτή η προσπάθεια για τη διασφάλιση του μέλλοντος για τις επόμενες γενιές Ευρωπαίων. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στην πρόκληση που βρίσκεται μπροστά ‘στις μύτες μας’», δήλωσε ο Juncker αυτό το μήνα.

 

19 Σεπτεμβρίου 2018

Του Adam Vaughan Energy correspondent 

Πηγή The Guardian