Διαρροή έκθεσης Η.Ε. : Η αύξηση κατά 2 οC πολύ πιο επιβλαβής από ότι κατά 1,5 οC.

02 08 2018 | 09:22

Σύμφωνα με ένα σχέδιο έκθεσης της IPCC για την κλιματική αλλαγή που διέρρευσε πρόσφατα, μια αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 οC, που έως τώρα θεωρούνταν ασφαλής ώστε να τιτλοφορείται ως "αποδεκτή", θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο βήμα για την ανθρωπότητα.

 

Το 2015, η Συμφωνία του Παρισιού έθεσε διπλό στόχο για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας "πολύ κάτω από τους 2οC ", στοχεύοντας στους 1.5οC, σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Ωστόσο, οι συγγραφείς του σχεδίου που διέρρευσε, καταδεικνύουν σαφώς ότι η διαφορά μεταξύ της αύξησης κατά 1,5 οC και κατά 2 οC είναι «ουσιαστική», και η τελευταία θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για την κοινωνία, την οικονομία και τα οικοσυστήματα ανά τον κόσμο.

 

Η περίληψη της έκθεσης, την οποία δημοσίευσε το Climate Home News (CHN), καθότι ανεπίσημη μπορεί να αλλάξει, και ως εκ τούτου, η IPCC δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τίποτα σχετικά με το περιεχόμενό της.

 

Το CHN είχε διαρρεύσει επίσης ένα πρότερο σχέδιο το Ιανουάριο του τρέχοντος έτους και συνέκρινε μεταξύ των δύο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νεότερη έκδοση  καταδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίων ρύπων για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτων των 2 οC, αλλά έχει και έναν πρόσθετο λόγο γιατί πρέπει να προσπαθήσουμε για την επίτευξη του στόχου των 1,5 οC.

 

Σύμφωνα με πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στο τελευταίο σχέδιο έκθεσης του Ιουνίου, εκτιμάται ότι είναι πιθανόν με αύξηση κατά 2 οC, να υπάρχει  “τουλάχιστον ένα καλοκαίρι ανά δεκαετία χωρίς θαλάσσιο πάγο στην Αρκτική", ενώ αντίθετα αυτό θα συνέβαινε μόλις μία φορά στα 100 χρόνια με αύξηση κατά μόλις 1,5 οC.

 

Στο κύριο ερώτημα έαν ο στόχος των 1,5 οC είναι εφικτός, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει απλή απάντηση».

Με τα σημερινά επίπεδα εκπομπών, o ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας είναι 0,2 οC ανά δεκαετία.

Αν συνεχιστεί λοιπόν ως έχει, θα υπερβούμε τον στόχο των 1,5 οC τη δεκαετία του 2040.

 

Από τη σύγκριση των εκθέσεων προέκυψε και ο αναθεωρημένος  “προϋπολογισμός άνθρακα” – της συνολικής ποσότητας αερίων θερμοκηπίου που είναι συμβατή με τον στόχο των 1,5 οC.  Σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο, με εκπομπές 750 Gt ισοδύναμου άνθρακα υπάρχει 50% πιθανότητα να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο όριο των 1,5 οC, σε σχέση με 580 Gt ισοδύναμου άνθρακα στην έκθεση του Ιανουαρίου.

 

Αν και έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια και την εγκυρότητα της μεθόδου βάσει της οποίας υπολογίζεται ο προϋπολογισμός άνθρακα, και τα δύο σχέδια έκθεσης συμφωνούν  στο ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των 1, 5 οC, πρέπει να καταφέρουμε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα  από την ηλεκτροπαραγωγή μέχρι τα μισά του αιώνα.

 

 

27 Ιουνίου 2018

 

Των Karl Mathiesen, Megan Darby, και Soila Apparicio

Πηγή: Climate Change News

 

Περισσότερα:  2C    climate science   IPCC   1.5C