Ένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά ρομπότ στον κόσμο είναι ο νέος παρτενέρ διάσημου Σουηδού χορογράφου.

11 09 2018 | 18:53

Ο φημισμένος Σουηδός χορογράφος Fredrik "Benke" Rydman και το IRB 6620, ένα βιομηχανικό ρομπότ της ΑΒΒ βάρους 900 κιλών, αποτέλεσαν χορευτικό "ζευγάρι" στην πρεμιέρα ενός πρωτοποριακού νέου έργου, το βράδυ της Παρασκευής 7 Σεπτεμβρίου στη Στοκχόλμη. Το γεγονός αυτό αντανακλά έντονα τον συνεχώς μεταβαλλόμενο ρόλο της τεχνολογίας, του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία, καθώς και την προηγμένη αλληλεπιδράση και τη συνεργατικότητα που είναι τώρα εφικτή μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ. Η πρεμιέρα, την οποία χειροκρότησε όρθιο το κοινό, επαινέθηκε από τους κριτικούς.

Το ρομπότ IRB 6620 της ΑΒΒ, με το οποίο χόρεψε ο Benke, χρησιμοποιείται περισσότερο σε εγκαταστάσεις βαριάς βιομηχανίας, όπως π.χ. σε αυτοκινητοβιομηχανίες, όπου σε στενή συνεργασία με τους εργάτες πραγματοποιεί συγκολλήσεις μετάλλων και περίπλοκες εργασίες συναρμολόγησης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, ισχυρότερα και βαρύτερα βιομηχανικά ρομπότ της ABB.

Σχολιάζοντας τον παρτενέρ του σε αυτή την παράσταση, ο Μπενκ δήλωσε: "Είναι πολύ ακριβής στις κινήσεις του και έχει πάντα τέλειο συγχρονισμό."

Ο Erik Hellström, ένας από τους μηχανικούς που εργάστηκαν για την παράσταση, δήλωσε: «Η απρόσκοπτη σύνδεση με τη μουσική ήταν δύσκολη, αλλά σε συνεργασία με τον Benke, κάναμε απίστευτα βήματα προόδου. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι τώρα το IRB 6620 φαίνεται να "αισθάνεται" αληθινά τόσο τη μουσική όσο και τον χορευτή».

Οι παραστάσεις του νέου έργου του Benke συνεχίζονται στο Kulturhuset Stadsteatern στη Στοκχόλμη, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού στη Βόρεια Ευρώπη, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Photo: Håkan Larsson

Δελτίο τύπου ΑΒΒ

Tags