Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι σύντομα ανώτερα από κάθε άποψη.

13 06 2018 | 09:11

Η Κίνα θέλει να είναι πρώτη στον αγώνα για την κατασκευή ενός ηλιακού δρόμου που θα φορτίζει ασύρματα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.


Ο κόσμος βρίσκεται σε σταθερή πορεία για να επιλύσει την τελική πρόκληση για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) - γρήγορη και απλή φόρτιση.

Αυτό θα διαγράψει οριστικά και την τελευταία ανησυχία που μπορεί να έχουν οι αγοραστές ότι τα αυτοκίνητά τους δεν θα έχουν εμβέλεια για μακρινά ταξίδια ή ότι θα μείνουν από «μπαταρία» στη μέση του πουθενά.

Όταν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, τα EVs θα είναι ανώτερα από τα βενζινοκίνητα οχήματα από κάθε άποψη.


Τον περασμένο μήνα, η γερμανική εταιρεία ημιαγωγών και τηλεπικοινωνιών Qualcomm πραγματοποίησε δοκιμή «δυναμικής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (DEVC)», η οποία επιτρέπει τη φόρτιση των οχημάτων εν κινήσει. Χρησιμοποιεί μια τεχνολογία παρόμοια με την ασύρματη φόρτιση που διατίθεται τώρα για κινητά τηλέφωνα και άλλα gadgets.


Η Qualcomm σχεδίασε, κατασκεύασε και δοκίμασε ένα ασύρματο σύστημα το οποίο να μπορεί να φορτίζει ένα EV «σε ταχύτητες αυτοκινητοδρόμου», και να μπορεί ταυτόχρονα να φορτίζει πολλά οχήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις. Πολλές άλλες εταιρείες επιδιώκουν τέτοια ασύρματα συστήματα, δεδομένου ότι θα καθιστούσαν την φόρτιση πολύ πιο απλή και βολική.


Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι δοκιμάζουν δρόμους που είναι στρωμένοι με ηλιακούς συλλέκτες. Η εκπληκτική πτώση στις τιμές των πάνελ και η βελτίωση της ανθεκτικότητας σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική η αντικατάσταση της ασφάλτου με ηλιακούς συλλέκτες.


Μάλιστα οι κατασκευαστές δρόμων στην Κίνα στοχεύουν να σχεδιάσουν ηλιακούς δρόμους που θα μπορούν να επαναφορτίζουν ασύρματα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα κινούνται επάνω τους, χρησιμοποιώντας τεχνολογία όπως της Qualcomm, σύμφωνα με άρθρο στους New York Times τη Δευτέρα. Κάτι τέτοιο θα έλυνε εξ ολοκλήρου το πρόβλημα απόστασης και φόρτισης για τα EVs.


O τελικός στόχος-βραβείο φυσικά είναι η κυριαρχία μιας νέας αγοράς που αυξάνεται εκθετικά. Η έκθεση Bloomberg New Energy Finance’s Electric Vehicle Outlook 2018 προβλέπει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα πετρελαίου έως το 2025 και ότι τα EVs θα κυριαρχήσουν στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.
 

ηκ
 

Τα EVs είναι ήδη ανώτερα από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε πολλά βασικά σημεία: έχουν ταχύτερη επιτάχυνση, πολύ χαμηλότερο κόστος συντήρησης, μηδενικές εκπομπές καυσαερίων και πολύ χαμηλότερο κόστος τροφοδοσίας ανά μίλι από τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Έτσι, το κόστος του κύκλου ζωής ενός EV είναι ήδη ανταγωνιστικό. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που οι πωλήσεις αυξάνονται και πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να απαγορεύσουν βενζινοκίνητα αυτοκίνητα στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να αποτρέψουν την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η τιμή της μπαταρίας των EV πέφτει δραματικά, με ρυθμούς σχεδόν όσο και τα ηλιακά πάνελ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις επιλυθούν τα προβλήματα γρήγορης φόρτισης και εμβέλειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα υπερνικήσουν τα αυτοκίνητα βενζίνης από κάθε άποψη, υπογράφοντας το τέλος της πάνω από αιώνα κυριαρχίας των οχημάτων που κινούνται με υγρά ορυκτά καύσιμα.12  Ιουνίου 2018

 

Πηγή ThinkProgress

 

Περισσότερα

Would you buy a 500-mile range electric car that charges in one minute?

Electric cars are about to get their biggest boost ever

#China,

#Climate,

#Electric Vehicles,

#Solar Power