Η αποθήκευση ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 49% σε ένα έτος

12 07 2018 | 09:45

Νέα στοιχεία από τη βιομηχανία δείχνουν τις έντονες αυξητικές τάσεις της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη πέρσι.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αποθήκευσης Ενέργειας και οι σύμβουλοι Delta-ee δημοσίευσαν τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνονται από τις εταιρείες-μέλη του εμπορικού φορέα και άλλους κορυφαίους παίκτες του κλάδου.

Τα στοιχεία δείχνουν μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά τεχνολογιών αποθήκευσης σε βασικές ευρωπαϊκές περιφέρειες, που τροφοδοτείται από την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των δαπανών.


Από το 2015 η αγορά σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο και το 2017 δεν αποτέλεσε εξαίρεση, με 49% αύξηση της εγκατεστημένης δυναμικότητας. Στο τέλος του έτους 1,6 GWh ήταν σε σύνδεση σε όλη την Ευρώπη, από 0,6 GWh πριν από δύο χρόνια.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι δύο σημαντικότερες αγορές αποθήκευσης ενέργειας, στις οποίες κυριαρχούν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η Ιταλία εμφανίζεται επίσης ως "ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά" στον οικιακό τομέα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο κ. Valts Grintals, ανώτερος αναλυτής της Delta-ee δήλωσε: «Ενώ η ανάπτυξη της αγοράς ήταν ισχυρή το 2017, στην πραγματικότητα μια σειρά σημαντικών έργων, κλίμακας δικτύου, καθυστέρησαν από το 2017 έως το 2018. Αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από την απροσδόκητα ισχυρή ανάπτυξη στον οικιακό τομέα κι έτσι διατηρήθηκε ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη».


Οι αναλυτές αναμένουν ότι η έντονη αυξητική τάση θα συνεχιστεί και για το 2018, προβλέποντας να σημειωθεί αύξηση 45%.


«Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, πολλά από τα έργα που είχαν καθυστερήσει τέθηκαν σε λειτουργία και αναμένουμε ότι και πολλά νέα έργα θα τεθούν σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, οι μπαταρίες σε εμπορικές και βιομηχανικές καταναλώσεις (behind-the-meter) θα αναδειχθούν σε μια νέα σημαντική αγορά, καθώς οι βασικοί παίκτες ξεπερνούν τα αρχικά εμπόδια της αγοράς αυτής. Συνολικά, οι προοπτικές είναι πολύ θετικές», πρόσθεσε ο κ. Valts Grintals.


Τα έργα αποθήκευσης μπαταριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα οποία είναι εγκατεστημένα σε αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Το Εθνικό Δίκτυο προμηθεύτηκε το 2016, 200 MW αποθηκευτικής ισχύος και ο διαχειριστής του συστήματος εκτιμά ότι η ηλεκτρική αποθήκευση θα μπορούσε να φθάσει τα 6 GW έως το 2020.

 

 

4 Ιουλίου 2018

 

ΠΗΓΗ CLIMATE ACTION

 

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

·  Europe added 6.1GW of wind power in the first half of 2017

·  Japan’s emissions increase, with Fukushima impact yet to be felt

·  Battery storage could save the US $4 billion by 2025