Η HSBC παύει να χρηματοδοτεί νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

24 04 2018 | 13:15

Ο γίγαντας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών HSBC, που έχει έδρα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση όλων των νέων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο με τρεις εξαιρέσεις - το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και το Βιετνάμ.

Η HSBC, η οποία είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, δημοσίευσε επικαιροποίηση της ενεργειακής της πολιτικής, η οποία περιείχε τη νέα απόφαση να σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της δέσμευσης του 2011 για περιορισμό της στήριξης για νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, και την ουσιαστική παύση της στήριξης τέτοιων έργων σε 78 ανεπτυγμένες χώρες.

Στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής πολιτικής της, η HSBC δεν θα παρέχει πλέον χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ούτε για νέες υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Αρκτικής.

Η μόνη εξαίρεση στη νέα πολιτική της HSBC είναι στοχευμένη και χρονικά περιορισμένη, και αφορά σε τρεις χώρες - το Μπαγκλαντές, την Ινδονησία και το Βιετνάμ - όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση, η HSBC «επιδιώκει την εξισορρόπηση των τοπικών ανθρωπιστικών αναγκών με την ανάγκη μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Επιπλέον, κάθε πιθανή στήριξη σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στις τρεις αυτές χώρες θα αξιολογηθεί κατά περίπτωση, και θα υλοποιηθεί μόνο όταν μία ανεξάρτητη ανάλυση τεκμηριώσει ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

"Αναγνωρίζουμε την ανάγκη ταχείας μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την επίτευξη του στόχου που καθορίστηκε στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως και την ευθύνη μας να στηρίξουμε τις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε",  δήλωσε ο Daniel Klier, επικεφαλής της ομάδας στρατηγικής και παγκόσμιος επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης στην HSBC.

Παράλληλα, ο τραπεζικός γίγαντας δεσμεύτηκε να διαθέσει 100 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση και επενδύσεις έως το 2025 σε βιώσιμες δράσεις, επιδιώκοντας την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη της αειφόρου ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες. Επίσης, η τράπεζα συμμετείχε στην πρωτοβουλία RE100 και δεσμεύτηκε να προμηθεύεται το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Του Joshua S Hill 

Πηγή: CleanTechnica