Η Παγκόσμια Τράπεζα αρνείται να χρηματοδοτήσει λιγνιτικό σταθμό στο Κόσσοβο.

26 10 2018 | 07:34

Η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε ότι δεν θα χρηματοδοτήσει έναν προγραμματισμένο για κατασκευή σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα 500 MW στο Κοσσυφοπέδιο, το πρώτο σημαντικό ενεργειακό έργο στη βαλκανική χώρα εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες.

Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ζήτησε από την τράπεζα να της παράσχει εγγυήσεις που θα βοηθούσαν στην επίτευξη καλύτερων όρων δανειοδότησης του έργου.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο Μπαλί, αν η τράπεζα εξακολουθεί να υποστηρίζει το έργο, ο πρόεδρός της, Jim Yong Kim δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υποστήριξη του έργου.

«Επειδή απαιτείται από το καταστατικό μας να πραγματοποιούμε την επιλογή του χαμηλότερου κόστους και πλέον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έφτασαν τώρα κάτω από το κόστος του άνθρακα ... οπότε χωρίς αμφιβολία δεν πρόκειται να το στηρίξουμε», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Δεν είναι σαφές πώς η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου θα προχωρήσει τώρα με το έργο ααυτό, στο οποίο εναντιώνονται οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες θεωρούν πως το έργο θα καταδικάσει το Κοσσυφοπέδιο σε ένα μέλλον με λιγνίτη (ΣΣ σας θυμίζει κάτι αυτό;).

Το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψε συμφωνία το 2017 με την εισηγμένη στο Λονδίνο εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ContourGlobal για την κατασκευή του εργοστασίου με κόστος περίπου 1 δις ευρώ.

Με περίπου 14 δισεκατομμύρια τόνους αποδεδειγμένων αποθεμάτων λιγνίτη, το πέμπτο μεγαλύτερο κοίτασμα σε ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα αγωνίζεται να καλύψει ελλείψεις παραγωγής ενέργειας, και το νέο εργοστάσιο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην κάλυψη του ήμισυ περίπου της ζήτησης της χώρας.

 

11 Οκτωβρίου 2018

Πηγή: IIEFA.org