«Ηλίθιοι κάντε κάτι».

08 10 2018 | 08:13

Ευγενική προτροπή των επιστημόνων στην ανθρωπότητα στην Έκθεση για το κλίμα για άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5ο Κελσίου.

Είναι η τελευταία προειδοποίηση, λένε οι επιστήμονες, η πιο εκτεταμένη προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Η δραματική αναφορά τους σχετικά με τη διατήρηση αυτής της αύξησης κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, γίνεται επειδή σύμφωνα με την έκθεση, ως έχουν τα πράγματα, η ανθρωπότητα βαδίζει ολοταχώς για αύξηση 3ο Κελσίου.

Η διατήρηση της ανόδου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από το 1,5 ° C θα απαιτήσει «άμεσες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας».

Η προσπάθεια θα είναι εξαιρετικά ακριβή, αναφέρει η έκθεση, αλλά η ευκαιρία να το πετύχουμε δεν έχει χαθεί ακόμα.

Μετά από τριετή έρευνα και μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων μεταξύ επιστημόνων και κυβερνητικών αξιωματούχων σε συνάντηση στη Νότια Κορέα, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) εξέδωσε την πολυαναμενόμενη ειδική έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5C.

Η 33-σέλιδη κρίσιμη περίληψη της έκθεσης που απευθύνεται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ερευνητών του κλίματος, που ήταν αποφασισμένοι να επιμείνουν σε αυτό που έδειξαν οι μελέτες τους και των πολιτικών που ασχολούνται περισσότερο με τις οικονομίες και το βιοτικό επίπεδο.

Παρά τους αναπόφευκτους συμβιβασμούς, υπάρχουν μερικά βασικά μηνύματα που βγαίνουν ξεκάθαρα και δυνατά.

«Το πρώτο είναι ότι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας σε 1,5ο C προσφέρει πολλά οφέλη σε σύγκριση με τον περιορισμό της σε 2ο C, γιατί μειώνει πραγματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με πολύ σημαντικούς τρόπους», δήλωσε ο καθηγητής Jim Skea, ο οποίος είναι συν-πρόεδρος του IPCC (Intergovernmental Panel For Climate Change).

«Το δεύτερο είναι οι άνευ προηγουμένου αλλαγές που απαιτούνται αν θέλουμε να περιορίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε 1.5ο C - αλλαγές στα ενεργειακά συστήματα, αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της γης, αλλαγές στον τρόπο που μετακινούμαστε με μεταφορικά μέσα»

Ποιο είναι το πιο σημαντικό μήνυμα;

«Οι επιστήμονες θα ήθελαν πολύ  να μπορούσαν να γράψουν με κεφαλαία γράμματα «ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» (ACT NOW IDIOTS), αλλά πρέπει να το πουν με στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε η Kaisa Kosonen, της Greenpeace, η οποία ήταν παρατηρητής στις διαπραγματεύσεις.

«Και αυτό έχουν κάνει

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία και αριθμούς για να περιγράψουν μια εικόνα του κόσμου που έχει ανεβάσει επικίνδυνο πυρετό, ο οποίος προκαλείται από ανθρώπους.

Συνηθίζαμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από 2ο Κελσίου και ότι οι αλλαγές που θα βιώναμε θα ήταν διαχειρίσιμες.

Όχι πια.

Αυτή η νέα μελέτη κατηγορηματικά δηλώνει ότι ξεπερνώντας τους 1,5ο C μπορεί να κάνουν τον πλανήτη μη κατοικήσιμο.

Και αυτή η κόκκινη γραμμή της θερμοκρασιακής ανόδου των 1,5ο C θα μπορούσε να ξεπεραστεί σε μόλις 12 χρόνια το 2030.

Μπορούμε να καταφέρουμε να παραμείνουμε κάτω από αυτό το όριο, αλλά θα χρειαστούν επείγουσες αλλαγές μεγάλης κλίμακας από κυβερνήσεις και ιδιώτες, ενώ θα πρέπει να επενδύσουμε για δύο δεκαετίες ένα τεράστιο ποσό κεφαλαίων ετησίως, περίπου 2,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούμε εγκαταστάσεις, δέντρα και φυτά για να απορροφούν τον άνθρακα από τον αέρα και στη συνέχεια να τον αποθηκεύουμε βαθιά στο υπέδαφος.

Για πάντα!

8 Οκτωβρίου 2018

BBC

1
 

Συνοδευτικα Αρχεια