Με ανθρακί αποχρώσεις η επίσημη έναρξη του COP24.

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε και η επίσημη έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

 

1

Πλήθος κόσμου από όλες τις άκρες του πλανήτη, αλλά απουσία ηγετών σε σχέση με το COP23 της Βόννης πέρσι.

Οι μόνοι που ήταν παρόντες ήταν πρώην πρόεδροι των COP οι οποίοι ήταν Πολωνοί και γι αυτό ήταν εκεί. Για λόγους που δεν γνωρίζω και υπόσχομαι να ψάξω να μάθω η Πολωνία φιλοξένησε άλλα 2 COP το 2008 στο Πόζναν και το 2013 στη Βαρσοβία, ενώ είχε και μια ακόμη Προεδρία σε έδαφος άλλης χώρας. Κι έτσι έχει πολλούς πρώην προέδρους COP.

Κάτι άλλο που απουσίαζε ήταν το θέαμα που είναι παράδοση να συνοδεύει την έναρξη.

Ένα τοπικό φολκλόρ συγκρότημα που έπαιξε για 5 λεπτά, έκανε ακόμη πιο έντονη την σύγκριση με την εντυπωσιακή παραδοσιακή εκδήλωση των νησιών Φίτζι κατά την έναρξη στην Βόννη.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που έλλειπε. Η Πολωνική προεδρία παίζοντας εντός έδρας – προφανώς – και χωρίς αντίπαλο, έδωσε τον τόνο που ήθελε που δεν ήταν και πολύ κλιματικά ορθός.

Ο Πρόεδρος της χώρας Andrzej Duda,

1

 

o Πρόεδρος του COP24 Michał Kurtyka – (ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Πολωνίας),

 

2

 

ο υπουργός περιβάλλοντος της Πολωνίας Jan Szyszko

 

1

 

και ο νεαρός Δήμαρχος του Κατοβίτσε Marcin Krupa

 

1

όλοι έδωσαν έμφαση στα περιβαλλοντικά ρεκόρ της Πολωνίας, όπως για παράδειγμα στην δασοκάλυψη, στην οποία είναι πρωταθλητές, τόνισαν τον συμβολισμό της δημιουργίας αυτού του εντυπωσιακού χώρου εκδηλώσεων στο Κατοβίτσε, όπου διεξάγεται το COP24, στην θέση ενός πρώην ανθρακωρυχείου, υπογράμμισαν την ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, υιοθετώντας το επικοινωνιακά ορθό σύνθημα [Black to Green – Από το Μαύρο στο Πράσινο) αλλά….. έστριψαν δια της δίκαιης μετάβασης (just transition).

Που απλά μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι εμείς έχουμε άνθρακα και μάλιστα πολύ άνθρακα και θα υποστηρίξουμε ένα τρόπο δίκαιης μετάβασης στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συνεχίζοντας να καίμε άνθρακα.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Πολωνίας ανέβηκε 2 φορές στο βήμα, την 2η για να αναγνώσει την Διακήρυξη της Δίκαιης Μετάβασης  

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ πάλεψε από βήματος να θυμίσει γιατί βρισκόμαστε εκεί, λέγοντας ξανά και ξανά «We cannot afford to fail in Katowice.» (Δεν έχουμε περιθώρια αποτυχίας στο Κατοβίτσε). Μπορείτε να διαβάσετε τον λόγο του στο τέλος του άρθρου.

1

Κάτι άλλωστε που τόνισε και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου η Εκτελεστική Γραμματέας του UNFCCC, η κα Εσπινόζα,  η οποία δεν έλαβε τον λόγο στην επίσημη έναρξη.

Επίσης πολύ σαφής και στοχευμένη ήταν η ομιλία του απερχομένου πρόεδρου του COP23 πρωθυπουργού των νησιών Φίτζι, ο οποίος όπως και πριν ένα χρόνο είπε τα πράγματα με το όνομα τους και θύμισε ότι είμαστε όλοι στο ίδιο κανό στη μέση της θάλασσας.

1

Σημαντική και η παρέμβαση της CEO της Παγκόσμιας Τράπεζας κας Kristalina Georgieva, η οποία μίλησε συγκινημένη σαν γιαγιά που έχει μια οκτάχρονη εγγονή  και τρέμει για τον κόσμο στον οποίο θα ζήσει η εγγονή της. Και δεσμεύτηκε για 200 δις δολάρια στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

1

Ευτυχώς η παρουσία του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο και ο παθιασμένος λόγος του, αποκατέστησε μερικώς την ισορροπία

Ο σιρ Ντέιβιντ Ατένμπορο μίλησε για λογαριασμό όλων μας από την Peoples seat και έκανε έκκληση στους ηγέτες του κόσμου να ακούσουν την αγωνία του κόσμου και να δράσουν "Ο κόσμος είναι στα χέρια σας".

Δείτε εδώ την ομιλία του

Sir David Attenborough at COP24: "The world is in your hands"

Δείτε παρακάτω

Όλη την εναρκτήρια εκδήλωση

COP24 climate summit kicks off in Poland

Διαβάστε τον λόγο του Γ.Γ των Η.Ε. στο συνημμένο αρχείο.

3 Δεκεμβρίου 2018

Ανταπόκριση από το COP24: εδώ που παραμένει η ελπίδα, παρά τις αντιξοότητες.