Μια νέα ανεμογεννήτρια, η «O-Wind» κερδίζει το βραβείο Dyson.

07 09 2018 | 11:13

Μια νέα τεχνολογία εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας κέρδισε το βραβείο James Dyson στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ανεμογεννήτρια «O-Wind» δημιουργήθηκε από τον Nicolas Orellana, 36 ετών, και τον Yaseen Noorani, 24 ετών, φοιτητές MSc και οι δύο στο Πανεπιστήμιο Lancashire.

1

Ο νέος σχεδιασμός της περιστρεφόμενης ανεμογεννήτριας, εκμεταλλεύεται τους οριζόντιους και κατακόρυφους ανέμους χωρίς να απαιτείται η καθοδήγηση της.

Αυτή είναι και η κύρια διαφορά της από τις παραδοσιακές ανεμογεννήτριες που εκμεταλλεύονται κάθε δεδομένη στιγμή τον άνεμο μόνο από μία κατεύθυνση.

Η ανεμογεννήτρια είναι σφαιρικού σχήματος με έναν άξονα περιστροφής που την διαπερνάει.

Οι διαστάσεις και το σχήμα της την κάνουν να  είναι πολύ κατάλληλη για μικρής κλίμακας παραγωγή ενέργειας ακόμη και από μεμονωμένα διαμερίσματα.

Το μοναδικό μέγεθος και σχήμα της ανεμογεννήτριας σημαίνει ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφορετικούς χώρους σε σύγκριση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες που χρειάζονται περισσότερο χώρο.

2

Ο κ. Orellana δήλωσε: «Με χαροποιεί και με ικανοποιεί να βοηθώ τον κόσμο να λύσει τα προβλήματά του, σε ανθρωπιστικό και επαγγελματικό πλαίσιο. Η αειφορία είναι και θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ανθρωπότητα και θα απαιτήσει τη δέσμευση όλων μας να λυθεί. Αναμένουμε ότι το O-Wind θα έχει πολύτιμη συμβολή στην βελτίωση των ευκαιριών μας για την επίτευξη βιωσιμότητας στο μέλλον».

Η αιολική ενέργεια παράγει σήμερα μόνο το 4% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες σύμφωνα με τον κ. Noorani.

Οι δυο συνεργάτες θα λάβουν £ 2.000 για την ανάπτυξη του έργου και η διαδικασία ανάπτυξης σε εμπορική κλίμακα μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε χρόνια.

Οι εφευρέτες ελπίζουν ότι η ανεμογεννήτρια τους μπορεί να κατασκευαστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα για να μπορεί να λειτουργεί σε μεγάλες κατασκευές, όπως η πλευρά ενός κτιρίου ή ενός μπαλκονιού, όπυ οι άνεμοι είναι καλύτεροι.


Φωτογραφία: Dyson. Το πρωτότυπο χαρτονιού δοκιμάζεται σε πραγματικό σενάριο στον κόλπο Morecambe του Ηνωμένου Βασιλείου

Φωτογραφία Credit: Dyson

 

05 Σεπτεμβρίου 2018


Πηγή  Climate Action

Περισσότερα

Groundbreaking 'spinning' wind turbine wins UK Dyson award

Joint venture in Norway makes €1bn wind turbine order

Big developments in UK offshore wind

Further investment from GE in wind energy in Brazil