Μπορεί η ηλιακή ενέργεια να κυριαρχεί, αλλά αργεί ακόμη το τέλος των ορυκτών καυσίμων

11 04 2018 | 09:03

Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πανέλα είναι πια παντού στη ζωή μας. Σε αχυρένιες οροφές σε χωριά της Κένυα, σε αγρούς της Ινδίας για άντληση νερού και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ για παροχή ενέργειας.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεύθυνσης Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών από τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2017, η ηλιακή ενέργεια κάλυψε πάνω από το ένα τρίτο. Και γίνεται όλο και πιο φθηνή. Το κόστος της μειώθηκε κατά 72% από το 2009 για μεγάλους σταθμούς φωτοβολταϊκών.

Αλλά παρ’ όλο που η ηλιακή ενέργεια και τα ξαδελφάκια της, ο άνεμος η γεωθερμία και η βιομάζα, κερδίζουν έδαφος, εν τούτοις καλύπτουν μόλις το 12% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος εξακολουθεί να παρήγεται από ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, ενώ ακόμη και τώρα νέοι σταθμοί άνθρακα κατασκευάζονται, προσθέτοντας στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

« Αυτό δείχνει προς τα που οδηγούμαστε », δήλωσε ο καθ. Nils Stieglitz, του Frankfurt School of Finance & Management, το οποίο συνέταξε τη μελέτη μαζί με το Bloomberg New Energy Finance. «Το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες καλύπτουν ένα μικρό μέρος των ηλεκτρικών μας αναγκών δείχνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη.»

 

ΠΗΓΗ: The New York Times