Οι αυξημένες θερμοκρασίες απειλούν σοβαρά την λειτουργία των πυρηνικών της Γαλλίας - Ενδεχόμενο να τεθεί εκτός μονάδα 2,600MW την Τρίτη

20 07 2019 | 10:37

Υπαρκτό και σοβαρό είναι το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός λειτουργίας η μονάδα πυρηνικής ενέργειας Golfech ισχύος 2,600 MW, που βρίσκεται στο νότο της Γαλλίας αρχής γενομένης από τις 23 Ιουλίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η EDF, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στο ποταμό Garonne.

Ειδικότερα, το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη των δύο αντιδραστήρων της πυρηνικής μονάδας προέρχεται από τον προαναφερόμενο ποταμό, όμως η γαλλική υπηρεσία μετερεολογικών προβλέψεων εκτιμάει πως την ερχόμενη εβδομάδα θα επικρατήσουν καιρικές συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασίας με υπαρκτό τον κίνδυνο καύσωνα στα νοτιοανατολικά μέρη της χώρας.

«Βάσει των προβλέψεων για τα επίπεδα θερμοκρασίας στον Garonne, περιορισμοί στην παραγωγή είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στην πυρηνική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της EDF στο Golfech από την Τρίτη 23 Ιουλίου», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως να τεθούν εκτός και οι δύο αντιδραστήρες.

Να σημειώσουμε ότι η EDF λειτουργεί 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Γαλλία, η παραγωγής των οποίων καλύπτει περισσότερο από το 75% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, να αναφερθεί ότι η χρήση νερού από τα ποτάμια για την ψύξη ενός αντιδραστήρα προσδιορίζεται και καθορίζεται νομικά ώστε να εξασφαλίζεται παράλληλα η προστασίας της χλωρίδας και της πανίδας στην εκάστοτε περιοχή και οικοσύστημα.

Ως εκ τούτου, η εταιρεία υποχρεούται να μειώσει την παραγωγή των μονάδων αυτών όταν η θερμοκρασία του νερού αυξάνει ή όταν η στάθμη του ποταμού και ο ρυθμός ροής είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται ήδη στις περιπτώσεις των πυρηνικών μονάδων της EDF σε St. Alban, Bugey, Cruas και Tricastin τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο ρυθμός ροής του ποταμού Ρήνου έχει μειωθεί λόγω των συνθηκών ξηρασίας.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters, η EDF σε σημείωση που ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της, δήλωσε ότι αύριο Σάββατο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του αντιδραστήρα St. Alban 1, ισχύος 1,300 MW θα μπορούσε να μειωθεί περίπου κατά 30%.

20 Ιουλίου 2019

 

ΠΗΓΗ: Energypress