Οι ειδικοί προειδοποιούν για «σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία» από την κάπνα των πυρκαγιών.

03 08 2018 | 15:09

Ο καπνός από τις πυρκαγιές συνδέεται με κρίσεις άσθματος και καρδιακά προβλήματα και χειροτερεύει την ποιότητα του αέρα.


Δεδομένου ότι η αλλαγή του κλίματος συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών στις δυτικές ΗΠΑ, οι κοινότητες αντιμετωπίζουν κίνδυνο απώλειας ζωής και ιδιοκτησίας από τις φλόγες.

Αλλά υπάρχει και μια ακόμη απειλή από την επικίνδυνη έκθεση στον καπνό της πυρκαγιάς.


Οι τεράστιες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν σκοτώσει τουλάχιστον έξι ανθρώπους και κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνια και έχει κινηθεί προς τα ανατολικά, με τους δορυφόρους της NASA να καταγράφουν την πορεία του μέχρι το Salt Lake City της Γιούτα.


Μεγάλο μέρος του καπνού από τις δύο πυρκαγιές - κοντά στην πόλη Redding και μιας άλλης κοντά στο εθνικό πάρκο Yosemite - παρέμεινε κοντά στο έδαφος και γι αυτό εξεδόθησαν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα.


«Μια μεγάλη πυρκαγιά δεν επηρεάζει μόνο τις τοπικές κοινότητες αλλά και ανθρώπους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά», δήλωσε ο Richard Peltier, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. «Ακόμη και αν το σπίτι σας δεν καταστρέφεται και νομίζετε ότι η πυρκαγιά δεν σας αφορά, θα μπορούσατε να υποστείτε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας».


Μόλις ένα δάσος πάρει φωτιά, απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες καπνού που περιέχουν διάφορα αέρια και μικροσκοπικά σωματίδια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα όπως βήχα, κάψιμο στα μάτια και δύσπνοια.

Ακόμη σοβαρότερα, ο καπνός μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος ή να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα και έχει ακόμη συνδεθεί και με την ανάπτυξη του καρκίνου.

 

Στη δεκαετία του 1980, υπήρχαν κατά μέσο όρο 140 πυρκαγιές που έκαιγαν πάνω από 1.000 στρέμματα ή περισσότερο κάθε χρόνο.  Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε 250 πυρκαγιές ετησίως μεταξύ 2000 και 2012.


Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση των πυρκαγιών επιβαρύνει ήδη την υγεία των Αμερικανών. Ενώ συνολικά, η ποιότητα του αέρα έχει βελτιωθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια, οι καταστροφικές πυρκαγιές στα βορειοδυτικά προκάλεσαν μια ξεκάθαρη εξαίρεση και μάλιστα στην πραγματικότητα εκεί χειροτερεύει, σύμφωνα με νέα έρευνα.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασαν τα στοιχεία για τις χειρότερες ημέρες από απόψεως ποιότητας του αέρα, (συνολικά περίπου για μια εβδομάδα ετησίως), σε ολόκληρη τη χώρα από το 1988.

Ενώ η υπόλοιπη χώρα γνώρισε μια σημαντική βελτίωση της ποιότητας του αέρα, οι περιοχές του Idaho, Wyoming και Montana, ένα μεγάλο μέρος της Γιούτα και της Νεβάδα και τμήματα της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον έγιναν χειρότερα.


Η σύνδεση μεταξύ του καπνού και ασθενειών ή ακόμη και θανάτου είναι περίπλοκη, από το γεγονός ότι επιδεινώνονται μια σειρά από συνθήκες που προκαλούν την ασθένεια. Άλλωστε κανένα πιστοποιητικό θανάτου δεν αναφέρει ως «αιτία θανάτου» την «ατμοσφαιρική ρύπανση».

Αλλά η γενική τάση είναι ξεκάθαρη: ο θερμότερος, ξηρότερος καιρός θα οδηγήσει σε περισσότερες πυρκαγιές που θα φέρουν περισσότερο καπνό σε ευπαθή πνευμόνια.


«Οι πυρκαγιές είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα και η κλιματική αλλαγή τις χειροτερεύει», δήλωσε ο Peltier.

«Όταν εκθέτετε άτομα σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν. Ξέρουμε ότι περισσότερες πυρκαγιές θα σημαίνουν περισσότερους θανάτους. Σχεδόν κάθε περιοχή στις ΗΠΑ, ίσως πέραν της Χαβάης, θα μπορούσε να επηρεαστεί από τον καπνό


«Υπήρξαν πολλές προβλέψεις ότι αν δεν προλάβουμε την κλιματική αλλαγή πολλά τρελά πράγματα θα συμβούν.

Λοιπόν, συμβαίνουν τρελά πράγματα.

Αυτή είναι η κλιματική αλλαγή

 

2 Αυγούστου 2018

 

Του Oliver Milman in New York 

 

Πηγή:  Guardian

Περισσότερα: