Πάπας Φράνσις: «ο κόσμος πρέπει να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αποτραπεί η καταστροφή της ανθρωπότητας από την κλιματική αλλαγή.»

11 06 2018 | 10:39

Ο Πάπας Φράνσις προειδοποιεί τις εταιρείες πετρελαίου ότι «η ενέργεια δεν πρέπει να καταστρέψει τον ανθρώπινο πολιτισμό» και ζήτησε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνάντηση του με κορυφαία στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών στο Βατικανό.


Μιλώντας στο τέλος μιας διήμερης διάσκεψης στο Βατικανό, ο ποντίφας προειδοποίησε: «Ο πολιτισμός απαιτεί ενέργεια, αλλά η χρήση ενέργειας δεν πρέπει να καταστρέψει τον πολιτισμό».

Είπε ότι η κλιματική αλλαγή ήταν μια τεράστια πρόκληση, προσθέτοντας ότι ο κόσμος έπρεπε να βρει μια ενεργειακή λύση που να καταπολεμά τη ρύπανση, να εξαλείφει τη φτώχεια και να προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Αν θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια και την πείνα, οι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σήμερα, πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν», δήλωσε, «αλλά αυτή η ενέργεια θα πρέπει επίσης να είναι καθαρή, με αντίστοιχη μείωση της συστηματικής χρήσης των ορυκτών καυσίμων


«Η επιθυμία μας να εξασφαλίσουμε ενέργεια για όλους, δεν πρέπει να οδηγήσει στο ανεπιθύμητο αποτέλεσμα αλυσιδωτών επιδράσεων των ακραίων κλιματικών μεταβολών λόγω της καταστροφικής αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας, των σκληρότερων περιβαλλοντικών συνθηκών και της αύξησης των επιπέδων φτώχειας


Το συνέδριο, που δεν ήταν ανοιχτό στο κοινό, και πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Επιστημών του Βατικανού, συγκέντρωσε στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, επενδυτές και εμπειρογνώμονες του Βατικανού, οι οποίοι, όπως και ο Πάπας, πιστεύουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ των 50 συμμετεχόντων ήταν ο Darren Woods, διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, ο Claudio Descalzi, διευθύνων σύμβουλος της ENI Ιταλίας και ο Bob Dudley, διευθύνων σύμβουλος της BP, καθώς και επενδυτές όπως ο Larry Fink της BlackRock.

Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υφίσταται έντονες πιέσεις από επενδυτές και ακτιβιστές να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν στη συμφωνία για το κλίμα του 2015 που υπογράφηκε στο Παρίσι.


Ο Πάπας Φράνσις, ο οποίος έγραψε ένα κείμενο "Laudato si" για την προστασία του περιβάλλοντος από την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2015, δήλωσε ότι ήταν "ανησυχητική" η αναζήτηση νέων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων.


Είπε ότι η μετάβαση σε προσβάσιμη και καθαρή ενέργεια ήταν «καθήκον όλων μας που το οφείλουμε στα εκατομμύρια των αδελφών σε όλο τον κόσμο, στις φτωχότερες χώρες και στις επερχόμενες γενιές


Του ·  Tom Barnes @thomas_barnes

10 Ιουνίου 2018

Πηγή INDEPENDENT   Additional reporting by Reuters

Περισσότερα

Pope Francis

big oil

Renewable Energy