Το Παρίσι στα χνάρια της Νέας Υόρκης εναντίον της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων

04 04 2018 | 15:34

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στο Παρίσι, οι αξιωματούχοι της πόλεις ερευνούν την πιθανότητα να μηνύσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες, ακολουθώντας το παράδειγμα της Νέας Υόρκης και άλλων μεγάλων πόλεων της Αμερικής που βρίσκονται στα δικαστήρια εναντίον εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση έγινε γνωστή την Τρίτη με δελτίο τύπου από το 350.org –  ένα διεθνή περιβαλλοντικό οργανισμό, υπέρμαχο της κατάργησης των ορυκτών καυσίμων.

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού έχει επίσης δεσμευθεί να ασκήσει πίεση σε άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, να εκχωρήσουν τις επενδύσεις τους από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων προς το C40 Cities Climate Leadership Group το οποίο διευθύνει η δήμαρχος του Παρισιού, Anne Hidalgo.

Το 2015, η πόλη του Παρισιού δεσμεύθηκε να καταργήσει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Ως μέρος της νέας ανακοίνωσης, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης θα κυκλοφορήσει έκθεση για την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, αναφέρει άρθρο του ClimateAction. 

H Clémence Dubois, μέλος της Καμπάνιας Γαλλία ελεύθερη από ορυκτά καύσιμα (France Fossil Free) σχολίασε στο 350.org πως «Είναι φανταστικά νέα ότι πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Παρίσι κινητοποιούνται για να προστατεύσουν τους κατοίκους τους και θεωρούν υπεύθυνες τις πολυεθνικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων για την ζημιά που αυτές προκαλούν».

«Εταιρείες ορυκτών καυσίμων όπως η Total, η Shell, BP και Exxon Mobil ευθύνονται για τις πλημμύρες και τους καύσωνες που έχουν ενταθεί στο Παρίσι καθώς επίσης φαινόμενα όπως σοβαρές πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές δασών, η αύξηση της στάθμης της θάλασσας επηρρεάζουν την Γαλλία και όλο τον κόσμο συνολικά. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα μπροστά προς ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα» πρόσθεσε. 

Επιπρόσθετα, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι πλημμύρες που γνώρισε το Παρίσι τον Μάϊο του 2016, ήταν δύο φορές πιο πιθανόν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Νέα Υόρκη έγινε η πρώτη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ που οδήγησε στο Δικαστήριο πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων – μεταξύ αυτών τις BP, Exxon Mobil και Shell εξαιτίας της συμβολής τους στην κλιματική αλλαγή. 

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «όσο η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να χειροτερεύει, είναι ευθύνη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων των οποίων η απληστία μας έχει φέρει σε αυτή τη θέση να σηκώσουν το βάρος για να κάνουμε την Νέα Υόρκη πιο ασφαλή και περισσότερο ανθεκτική».

Πηγή: (ClimateAction)