Παρουσίαση μελέτης ΕΜΠ/ΡΑΕ από τον καθ. κ. Σταύρο Παπαθανασίου για τις ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων διείσδυσης ΑΠΕ της Ελλάδας.

16 05 2020 | 10:56

Η  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διοργάνωσε μια ακόμη επιτυχημένη, διαδικτυακή αυτή τη φορά, ημερίδα για να παρουσιαστεί η μελέτη αναφορικά με τις ανάγκες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεσοπρόθεσμη βάση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΕΔΣ).

Η μελέτη εκπονήθηκε από το ΕΜΠ με επικεφαλής τον καθ. κ. Σταύρο Παπαθανασίου, ειδικό σε θέματα αποθήκευσης ενέργειας και μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ σε ηλεκτρικά συστήματα.

Η μελέτη εξετάζει τη αναγκαιότητα αποθηκευτικών σταθμών προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία του ΕΔΣ υπό τις συνθήκες απολιγνιτοποίησης και υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ του ΕΣΕΚ, με έτος αναφοράς το 2030.

 

Εντός αυτού ή του επόμενου μήνα αναμένεται να ολοκληρώσει το ΥΠΕΝ το νέο πλαίσιο τιμολόγησης για τους υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ με αποθήκευση, όπως ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την παρουσίαση της μελέτης της ΡΑΕ για την αποθήκευση ενέργειας, στην οποία συμμετείχε επίσης η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ο κ. Θωμάς δήλωσε ότι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστά άνω του 60% βάσει του ΕΣΕΚ εξαρτάται άμεσα από την αποθήκευση και το ίδιο συμβαίνει με τον εξηλεκτρισμό της χώρας. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αποθήκευση ως σημαντικό κομμάτι για την ενεργειακή σύζευξη των ενεργειακών τομέων και σχολίασε ότι "έχουμε μείνει λίγο πίσω". 

Παράλληλα, τόνισε ότι η αύξηση των ΑΠΕ έχει και το στόχο να βελτιώσει το εξαγωγικο προφίλ της ενέργειας της χώρας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα συστήματα αποθήκευσης σε καίρια σημεία βελτιώνουν τις δυνατότητες των δικτύων για διείσδυση ΑΠΕ και συμβάλλουν στη βέλτιστη ανάπτυξη των δικτύων. Ως εκ τούτου, είναι κρίσιμη η ανάπτυξη προϊόντων για ισότιμη συμμετοχή των τεχνολογιών αποθήκευσης. "Θα εξετάσουμε τη μεταβατική στήριξη των έργων αποθήκευσης και μέσω του μόνιμου μηχανισμού ισχύος. Θα σχηματιστεί ειδική επιτροπή σύντομα", ανέφερε. 

Στα παραπάνω πρόσθεσε ότι τα συστήματα αποθήκευσης προβλέπονται και σε οικιακό επίπεδο, αλλά και σε μεγάλη ισχύ στην υψηλή τάση, όπως το αντλησιοταμιευτικό έργο της Αμφιλοχίας, για το οποίο "θα υποβάλουμε σύντομα αίτημα στην Κομισιόν για ένταξη σε ειδικό πλαίσιο στήριξης", όπως δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι η αποθήκευση βοηθάει τα νησιά με υβριδικούς σταθμούς. "Το ΥΠΕΝ έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση του πλαισίου τιμολόγησης των υβριδικών που θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα" ανέφερε.

Η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε ότι το επόμενο βήμα του ΥΠΕΝ είναι η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής αλυσίδας των ΑΠΕ και προτεραιότητα σε αυτό το πλαίσιο είναι η αποθήκευση, η αυτοπαραγωγή και ο ενεργειακός συμψηφισμός.
Για να είναι οικονομικές οι ΑΠΕ, είπε η κ. Σδούκου, απαιτούνται έργα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έως το 2025 για την αντλησιοταμίευση.
Προανήγγειλε, δε, τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας με την συμμετοχή εκπροσώπων της αγοράς για την ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης.

Η κ. Σδούκου ανέφερε τέλος ότι οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του πλαισίου για την αποθήκευση θα είναι ταχείς, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, με στόχο, ιδανικά, στο τέλος του 2020 να έχει πράγματι διαμορφωθεί.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης διατύπωσε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να στηρίξει μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων τα μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας. Σημείωσε ότι η χώρα ανεξάρτητα από την κρίση του COVID-19, θα πρέπει να επιταχύνει τις αποφάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης.
Το ΥΠΕΝ, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης προσαρμόζει γρήγορα το θεσμικό πλαίσιο για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και εμείς στο υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τομέας.

Ο φιλοξενών πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής υπογράμμισε ότι η αποθήκευση συναρτάται άμεσα με την επίτευξη των στόχων των ΑΠΕ και η αύξηση της διείσδυσης του στο διασυνδεδεμένο σύστημα αρχίζει να αναδεικνύει προβλήματα που μπορούν να λυθούν μέσω της αποθήκευσης.
Πλέον, είπε ο κ. Μπουλαξής το ερώτημα δεν είναι αν χρειάζεται ή όχι η αποθήκευση αλλά ποια χαρακτηριστικά θα έχει. Ποιά ισχύ και ποιά χωρητικότητα συστημάτων αποθήκευσης χρειάζεται η χώρα και ποιό θα είναι το όφελος από την εγκατάστασή τους. Σύντομα, κατέληξε θα διαμορφωθεί ένα διαφορετικό πλαίσιο στήριξης καθώς ακόμη και η απολιγνιτοποίηση ενισχύει το αίτημα της δημιουργίας έργων αποθήκευσης.

Ο κ. Μπουλαξής τόνισε ότι η ΡΑΕ θα αναρτήσει προς διαβούλευση τη μελέτη του ΕΜΠ και στη συνέχεια θα υποβάλλει προτάσεις στο ΥΠΕΝ για το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ προκειμένου εκείνο με τη σειρά του να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.

energy press

15/05/2020