Ποιος πολιτικός χώρος συνδέεται με την άρνηση της κλιματικής αλλαγής; Μελέτη του Πανεπιστημίου Chalmers της Σουηδίας.

13 09 2018 | 12:25

Αν το καλοσκεφτείτε η άρνηση της κλιματικής αλλαγής, που είναι αποδεδειγμένη επιστημονικά από τη δεκαετία του ’80, είναι πολύ ύποπτη.

Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής ανήκουν κυρίως σε δύο κατηγορίες: τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, και τους δεξιούς εθνικιστές.

Ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Chalmers της Σουηδίας αποφάσισαν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να κυριαρχήσει στη δημόσια σφαίρα το δίκτυο άρνησης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών κυρίαρχων ομάδων του.

Στις ΗΠΑ όπου οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχείς, η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων έχει βρει έναν αξιόπιστο σύμμαχο στη δεξιά, τον Donald Trump, ο οποίος έχει υποσχεθεί να αναβιώσει πάση θυσία τη βιομηχανία άνθρακα – ακόμη και βλάπτοντας την οικονομία της χώρας του.

Αλλά δεν είναι μόνο στις ΗΠΑ που ανθίζουν αυτές οι ιδέες σε πολιτικούς χώρους.

Ο Martin Hultman επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, αναφέρει ότι παρόμοιες τάσεις εμφανίζονται και αλλού:  «Αυτά τα κόμματα αυξάνονται σημαντικά. Το βλέπουμε στη Δανία και τη Νορβηγία, στη Βρετανία με το UKIP, και στο Front National στη Γαλλία. Αλλά και στη Σουηδία, με την καχυποψία των Σουηδικών Δημοκρατών απέναντι στο Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI), την απόρριψη της συμφωνίας του Παρισιού και των νόμων για την κλιματική αλλαγή, και τον χαρακτηρισμό του κ. Václav Klaus ως αγωνιστή για την ελευθερία».

Αν και το ερευνητικό έργο έχει μόλις ξεκινήσει, η ομάδα έχει ήδη περιγράψει τον τρόπο που θα διεξάγει την έρευνα της: ξεκινώντας από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, και παράλληλα παρακολουθώντας τις αναφορές του δεξιού εθνικιστικού χώρου.

 

29 Αυγούστου 2018

Του Mihai Andrei

Πηγή: ZME Science

Περισσότερα: