Πως βλέπει η κοινή γνώμη τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες - Οι απαντήσεις σε νέα έρευνα

17 08 2021 | 10:23

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις απόψεις της κοινής γνώμης σχετικά με τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες πραγματοποίησαν ερευνητές του ΔΠΘ.  Συγκεκριμένα, η έρευνα υλοποιήθηκε από τους κ.κ. Κοσμόπουλος Π., Καντζιούρα Α., Κοσμόπουλος Ι., Κλέσκας Κ., Κοσμόπουλος Α.Μ. της Κ-eco Projects co.

Αυτή η Πανελλήνια Κοινωνική Έρευνα (2021) εξετάζει τη στάση του κοινού απέναντι στην παραγωγή και εκμετάλλευση της πράσινης ενέργειας με τη βοήθεια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να σχολιάσουν τις εφαρμογές μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας Α.Π.Ε., και ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, τα οποία φαίνεται να έρχονται σε σύγκρουση με την παραδοσιακή στάση των ανθρώπων απέναντι στο περιβάλλον της χώρας, τόσο κατασκευασμένου όσο και φυσικου –ιδιαίτερα.

Εξετάζεται επίσης η οικονομική πτυχή των Α.Π.Ε., όσον αφορά τη στάση των ανθρώπων απέναντι τόσο στα οικονομικά των νοικοκυριών όσο και στην οικονομία της χώρας. Επιπλέον, εκτός από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στις ερωτήσεις, το τελευταίο μέρος της έρευνας περιελάμβανε τη διατύπωση των προσωπικών σχολίων για τις Α.Π.Ε., Πράγματι, αυτό το τελευταίο μέρος της έρευνας, φαίνεται να είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκφράσουν ελεύθερα τις προσωπικές τους απόψεις.

Η έρευνα πραγματοποιείται από μέλη της K-ecoprojects co. και μεγάλο αριθμό φοιτητών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών που έχουν παρακολουθήσει τις διαλέξεις μας. Ένας μεγάλος αριθμός περιοχών και πόλεων έχουν καλυφθεί, προσφέροντας μια ικανοποιητική εικόνα του θέματος, καλύπτοντας όλες τις ηλικιακές ομάδες, καθώς και αρκετές ομάδες επαγγέλματος και εκπαιδευτικού επιπέδου. Τα ερωτηματολόγια που συγκεντρώθηκαν, επεξεργάστηκαν από τα μέλη και τους συνεργάτες της K-ecoprojects. Σκοπός μας ήταν να εξαγάγουμε εύκολα κατανοητά δεδομένα, προκειμένου να βοηθήσουμε τις αρχές που μπορεί να ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς μας.

Ακολουθούν ορισμένες από τις απαντήσεις, ενώ ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε στο επισυναπτόμενο.

 4. Γνωρίζετε ότι για την οικιακή ενέργεια (θέρμανση – δροσισμός – φωτισμός – ηλεκτρικές συσκευές): η ενέργεια που χρησιμοποιούμε προέρχεται κυρίως από λιγνίτη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ξυλεία και κάποιες ΑΠΕ;

1

5. Γνωρίζετε τι είναι τα ακόλουθα;  Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, ηλιακοί θερμοσίφωνες, γεωθερμία, υδροηλεκτρικό φράγμα.

1

6. Έχετε φωτοβολταϊκά;

1

7.1. Αν έχετε φωτοβολταϊκά, και ΕΙΣΤΕ ευχαριστημένος εξηγείστε γιατί;

1

7.2. Αν έχετε φωτοβολταϊκά, και ΔΕΝ είστε ευχαριστημένος εξηγείστε γιατί;

1

8. Θα συστήνατε τη χρήση φωτοβολταϊκών σε φίλους σας;

1

9.1. Αν ΔΕΝ έχετε φωτοβολταϊκά, και ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ, πείτε γιατί:

1

9.2. Αν ΔΕΝ έχετε φωτοβολταϊκά και ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ να βάλετε, πείτε γιατί:

1

10. Σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, νομίζετε ότι χρειάζεστε περισσότερη ενημέρωση: για τις διαδικασίες εγκατάστασης και χρήσης, για τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης, για τα περιβαλλοντικά οφέλη από την χρήση τους  είτε α) ως αυτοπαραγωγός και καταναλωτής, είτε β) για τη συμμετοχή σας σε κάποια ενεργειακή κοινότητα;

1

11. Έχετε επιφυλάξεις στο να τα χρησιμοποιήσετε, και ποιες είναι αυτές;

1

12. Ενταχθήκατε στο «Εξοικονομώ/Αυτονομώ»;

1

13. Αν ενταχθήκατε, είστε ικανοποιημένοι;

1

1

14. Αν ΔΕΝ ενταχθήκατε, θέλετε να ενταχθείτε και για ποιους λόγους;

1

1

15. Θα προτιμούσατε την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ σε:

1

16. Και για ποιόν λόγο;

1

17. Πιστεύετε ότι η χρήση των ΑΠΕ αντί για τις ρυπαίνουσες συμβατικές ενέργειας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα ως προς την κλιματική αλλαγή, τα ακραία φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές;

1

18. Περισσότερη ενημέρωση για τις ΑΠΕ αναζητάτε:

1

19. Προκειμένου να αποθηκεύετε, να πουλάτε σε άλλους καταναλωτές, ή να διοχετεύετε στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού με οικονομικό συμψηφισμό, η ενέργεια από ΑΠΕ που θα χρησιμοποιείτε προτιμάτε να προέρχεται από:

1

20. Πως σχολιάζετε τις συχνές διαφωνίες στην χωροθέτηση των ΑΠΕ ανάμεσα στην όποια κεντρική  κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές ή κοινότητες

1

energypress 17/08/2021

 

 

 

 

Συνοδευτικα Αρχεια