Πρότυπο έργο εκμετάλλευσης κυματικής ενέργειας άρχισε δοκιμές στην ακτή της Κορνουάλλης.

12 07 2018 | 10:23

Μια καινοτόμος μονάδα αξιοποίησης της ενέργειας των κυμάτων μπήκε σε φάση δοκιμών λειτουργίας στα ασταθή νερά της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας.


Το WaveSub, το οποίο αναπτύχθηκε από την Marine Power Systems (MPS) στη νότια Ουαλία, ρυμουλκήθηκε 169 μίλια αυτήν την εβδομάδα για να φτάσει στο FaBtest στο Falmouth.

 

κυ
Το τελευταίο ταξίδι για την εγκατάσταση της συσκευής στο κέντρο FaBtest στο Falmouth ήρθε μετά από μια δεκαετία έρευνας και ανάπτυξης. Η πρωτοποριακή ανανεώσιμη συσκευή έχει 100 μέτρα μήκος και ισχύ 5 megawatts και μπορεί να τροφοδοτήσει περίπου 5.000 νοικοκυριά.

Το WaveSub θα υποβληθεί τώρα σε μια σειρά δοκιμών για την διερεύνηση  της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του για παροχή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από όλες τις καιρικές και θαλάσσιες συνθήκες.


Ο Δρ Graham Foster, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνολογίας της MPS, δήλωσε:

«Η επιτυχημένη εγκατάσταση του WaveSub στο FaBTest είναι ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα για εμάς, που εντάσσεται σε μια σειρά δοκιμών που εκτελέσαμε στο WaveSub κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Θα επικεντρώσουμε τώρα την προσοχή μας στη θέση σε κανονική λειτουργία του WaveSub, προκειμένου να ξεκινήσουν δοκιμές παραγωγής ενέργειας αργότερα το καλοκαίρι


Το έργο υποστηρίχτηκε από την κυβέρνηση της Ουαλίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα φέτος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυματική ενέργεια θα μπορούσε να προσθέσει έσοδα £ 4 δισεκατομμυρίων στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και να δημιουργήσει 8.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2040.

Εντούτοις, η κυματική ενέργεια παραμένει σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης ακόμη και από την παλίρροια και μάλιστα μια σειρά επιχειρήσεων αποχώρησαν από την αγορά.


Ο Δρ Gareth Stockman, Διευθύνων Σύμβουλος της MPS, έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο για το μέλλον της κυματικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολιάζοντας ότι στον τομέα της κυματικής ενέργειας η χώρα είναι "παγκόσμιος ηγέτης".

«Η MPS πιστεύει ότι με συνεχή στήριξη και με επενδύσεις, η ενέργεια των κυμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε νέα πηγή καθαρής ενέργειας και να συμβάλει σημαντικά στην ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία των ανανεώσιμων πηγών του Ηνωμένου Βασιλείου».

 

6 Ιουλίου 2018

 

ΠΗΓΗ CLIMATE ACTION

 

ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

·  Scottish renewables under threat from high connection charges

·  Scottish wave power marches on

·  New wave power farm in the Western Isles