Στον «πάγο» τα φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 Mw μέχρι να βγεί η Υπουργική για την Περιβαλλοντική Κατάταξη - Ανακαλούνται οι απαλλαγές, σταματούν οι νέες εκδόσεις

Παρότι με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο καθορίστηκε ότι τα φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 Mw δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση (Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις - ΠΠΔ), το πλεονέκτημα αυτό δεν μπορεί ακόμα να αξιοποιηθεί καθώς δεν έχει εκδοθεί η απαραίτητη νέα Υπουργική Απόφαση καθορισμού της Περιβαλλοντικής Κατάταξης των έργων.

Ανακαλούνται μάλιστα και οι όποιες βεβαιώσεις απαλλαγής είχαν τυχόν εκδοθεί από Περιφερειακές αρχές και είχαν αξιοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Συγκεκριμένα, με εφαρμοστική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ προς τις Περιφέρειες της χώρας (που είναι οι περιβαλλοντικές αρχές) σταματάει η χορήγησης βεβαίωσης απαλλαγής για φωτοβολταϊκά από 0,5 έως 1 Mw, μέχρι να βγεί η Υπουργική Απόφαση καθορισμού της Περιβαλλοντικής Κατάταξης των έργων.

Η ίδια εγκύκλιος ορίζει ρητά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να βάζει στην «επετηρίδα», ώστε να παίρνουν δηλαδή σειρά, έργα της κατηγορίας από 0,5 έως 1 Mw πριν να αλλάξει η Υπουργική Απόφαση και να τους δοθεί, τότε, βεβαίωση απαλλαγής.

Σύμφωνα με καταγγελίες αναγνωστών μας από όλη την Ελλάδα, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν βεβαιώσεις απαλλαγής από τις αρμόδιες περιφερειακές υπηρεσίες, τις οποίες ωστόσο οι ίδιες υπηρεσίες ανακάλεσαν στη συνέχεια. Η ανάκληση των βεβαιώσεων ακολούθησε σχετικής προφορικής ενημέρωσης του υπουργείου προς αυτές τις υπηρεσίες, ενώ ήδη εστάλη και γραπτή διευκρινιστική εγκύκλιος.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Η εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης απόφασης ΕΠΟ (Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για τις περιπτώσεις φωτοβολταϊκών σταθμών έως 1 MW εφαρμόζεται με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο. Συνεπώς, αφού δεν έχει αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο (δηλαδή δεν έχει εκδοθεί η νέα Υπουργική Απόφαση Περιβαλλοντικής Κατάταξης) «οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ από 0,5 MW έως 1 MW, εξακολουθούν να υπόκεινται σε υποχρέωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ). Η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης απαλλαγής δύναται να ισχύσει για τους εν λόγω σταθμούς μετά την τροποποίηση της σχετικής απόφασης περιβαλλοντικής κατάταξης».

Για να μην υπάρξει μάλιστα κάποια αμφιβολία, η εγκύκλιος αναφέρει ρητά:

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν θα πρέπει να κατατάσσει σε Ομάδες Προτεραιότητας τις αιτήσεις χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ από 0,5 MW έως 1 MW που δεν διαθέτουν απόφαση υπαγωγής σε ΠΠΔ πριν την τροποποίηση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου (υπογραφή Υπουργικής Απόφασης).

Η ανωτέρω οδηγία εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως αν:

·         Έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των είκοσι ημερών από την υποβολή σχετικού αιτήματος απαλλαγής στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή

·         Έχει εκδοθεί βεβαίωση απαλλαγής από την αρμόδια περιβαλλοντική αρχή πριν την τροποποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου