Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: ΑΠΕ μέχρι 500 Μεγαβάτ για τα «αγροτικά» PPAs – Δύο σενάρια για την επιλογή των έργων

Στα επίπεδα των 500 Μεγαβάτ αναμένεται να προσδιορίζει η Απόφαση του ΥΠΕΝ τη μέγιστη ισχύ του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που θα αποκτήσει όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ με απόλυτη προτεραιότητα, για την εξυπηρέτηση των «πράσινων» PPAs που θα συνάψουν οι προμηθευτές για την κάλυψη του 30% των αγροτών που θα συμβληθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Η Υπουργική αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», το οποίο προορίζεται να εξασφαλίσει σε αγρότες ρεύμα ανταγωνιστικού κόστους για 2+8 χρόνια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΠΕ θα προέλθουν από τη «δεξαμενή» των υπό ανάπτυξη μονάδων, για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτηση για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ. Στόχος είναι από το 3ο έτος της σύμβασης να καλύπτουν το 30% της κατανάλωσης των αγροτικών παροχών, στην τιμή των 9 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

 

Η επιλογή των έργων θα γίνει, στην πορεία, αφότου οριστικοποιηθεί το πελατολόγιο που κάθε προμηθευτής θα ξεκινήσει να εκπροσωπεί μέσω του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» και συνάψει για το 30% του αντίστοιχου φορτίου «πράσινα» PPAs με παραγωγούς ΑΠΕ. Τα σχετικά δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν από τις εταιρείες στον ΑΔΜΗΕ μέσα σε τρεις μήνες από την έκδοση της Υπουργικής. 

Για την περίπτωση που το portfolio ΑΠΕ των προμηθευτών που συγκεντρωθεί με αυτό τον τρόπο υπερβαίνει τα 500 Μεγαβάτ, το ΥΠΕΝ εξετάζει δύο εναλλακτικά «φίλτρα» για την επιλογή των έργων που θα προκριθούν. Το ένα υποψήφιο «φίλτρο» είναι η χρονική προτεραιότητα υποβολής των δικαιολογητικών στον Διαχειριστή. 

Η άλλη «κρησάρα», που βρίσκεται επί τάπητος, είναι το συνολικό φορτίο που ένας προμηθευτής έχει «κλειδώσει» να εκπροσωπεί μέσω του τιμολογίου «ΓΑΙΑ». Με τη δεύτερη εναλλακτική, θα αποκτήσουν προβάδισμα οι ΑΠΕ των «πράσινων» PPAs των παρόχων που θα αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο αγροτικών παροχών. 

Η διαδικασία σύναψης συμβάσεων με αγρότες θα ξεκινήσει εντός 15νθημερου από την έκδοση της Απόφασης, διάστημα στο οποίο κάθε ενδιαφερόμενος προμηθευτές θα λανσάρει το δικό του τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Μία διαφοροποίηση των προσφερόμενων προϊόντων θα είναι η τιμή κατά τα δύο πρώτα της σύμβασης, με τις ενδεικτικές χρεώσεις να κινούνται από 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα έως 11 λεπτά την κιλοβατώρα, αναλόγως το είδος της αγροτικής δραστηριότητας και την ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι αγρότες θα έχουν προθεσμία δύο μηνών για να επιλέξουν τιμολόγιο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για όσους αγρότες έχουν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2023, η Υπουργική Απόφαση θα καθιστά υποχρεωτική τον διακανονισμό των οφειλών για ένταξη στο «ΓΑΙΑ». 

Τα χρέη θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 ευρώ, ενώ οι (ισόποσες) δόσεις θα φτάνουν κατά μέγιστο τις 60. Οι αγρότες θα υποβάλουν αίτημα ρύθμισης στους προμηθευτές, δηλώνοντας την προτίμησή τους για το πρόγραμμα διακανονισμού που θέλουν να ενταχθούν (ανάλογα π.χ. με τον αριθμό των δόσεων). 

 

Στο ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης πριν από την εκπνοή της, οι υπόλοιπες οφειλές θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα. Επίσης, θα πρέπει να καταβληθεί και η χρέωση που θα προβλέπεται στους όρους της σύμβασης για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 

(φωτο:pixabay.com)

f