Vestas: Το «παρών» στην Ελλάδα με δικά της αιολικά

Ο δανέζικος κολοσσός των ανεμογεννητριών Vestas έχει οργανώσει την παρουσία του στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια, πριν ακόμη την εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Vestas Hellas Α.Ε. συστάθηκε τον Απρίλιο του 2001 και στη συνέχεια εξελίχθηκε, αντιπροσωπεύοντας τον εξοπλισμό του δανέζικου ομίλου, σε εξαιρετικά ισχυρό βραχίονα.

Άλλωστε, η Vestas ήταν και παραμένει leader της αγοράς καθώς έχει προμηθεύσει το 45,1% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα, με τις ανταγωνίστριες εταιρείες να ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, όπως η Enercon με 25,6%, η Siemens Gamesa με 16,5%, η Nordex με 7,4% και η GE Renewable Energy με 3,9%.

Ο «Άνεμος Θράκης»

Εκτός όμως από τη βασική δραστηριότητα της προμήθειας εξοπλισμού ο δανέζικος όμιλος τα τελευταία χρόνια, μέσω της Vestas Development AS, αναπτύσσει και στη χώρα μας «αυτόνομη» παρουσία σε επίπεδο αιολικών έργων.

«Όχημα» προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί, μεταξύ άλλων, η εταιρεία «Άνεμος Θράκης Μ.Ι.Κ.Ε», η οποία συστάθηκε το Νοέμβριο του 2020 από άλλους εταίρους και με μοναδικό σκοπό την «παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μετατροπή της αιολικής ενέργειας».

Ειδικότερα η εταιρεία συστάθηκε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη από την Εστία Σύμβουλοι Μηχανικοί και τον Αθανάσιο Κατσανεβάκη με μετοχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 500 εταιρικά μερίδια, ονομαστικής αξίας 10 ευρώ έκαστο.

Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2021 οι δύο μέτοχοι μεταβίβασαν το σύνολο των εταιρικών μεριδίων τους στην εταιρεία Vestas Development AS (πρώην «Wind Power Development AS»), ενώ η έδρα μεταφέρθηκε στην Αθήνα στην ίδια διεύθυνση που εδρεύει και η Vestas Hellas. Παράλληλα, ορίστηκαν ως διαχειριστές της Άνεμος Θράκης ο Alfonso Mortera Nales και ο Thomas Brøndum Mortensen.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Vestas Development διαθέτει στο «δυναμικό» της έργα εγκατεστημένης ισχύος 169 GW σε 88 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Για τα περισσότερα project που αναπτύσσει ακολουθεί μια ευέλικτη στρατηγική εξόδου σε διαφορετικά στάδια, με την εκποίηση τους να πραγματοποιείται συνήθως πριν ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Τα έργα πωλούνται μαζί με προσαρμοσμένη τεχνολογία Vestas και σύμβαση παροχής υπηρεσιών O&M.

Η «Άνεμος Θράκης» είχε εξασφαλίσει από το 2021 βεβαίωση παραγωγού για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 198 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 198 MW στη θέση ΜΩΣΣΗΣ, των Δημοτικών Ενοτήτων ΘΕΡΜΩΝ, ΚΟΤΥΛΗΣ, ΜΥΚΗΣ & ΣΑΤΡΩΝ, του Δήμου ΜΥΚΗΣ, της Περιφερειακής Ενότητας ΞΑΝΘΗΣ.

Η τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού

Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, όμως, η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΑΕΥ αίτηση για την τροποποίηση της βεβαίωσης παραγωγού ως προς:

α) τη μεταβολή του αριθμού και του τύπου των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού από 33 Α/Γ ισχύος 6,0 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής 162 μέτρα σε 18 Α/Γ ισχύος 6,2 MW έκαστη με διάμετρο πτερωτής επίσης 162 μέτρα.

β) τη μείωση της εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής από 198 MW σε 111,6 MW αντίστοιχα και

γ) τη μείωση των ορίων του γηπέδου εγκατάστασης.

Η Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε την τροποποίηση λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων ότι ο συνολικός αριθμός των ισοδύναμων τυπικών ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού στη Δημοτική Ενότητα ΘΕΡΜΩΝ μειώνεται από 43,84 σε 26,68, στη Δημοτική Ενότητα ΜΥΚΗΣ μειώνεται από 15,25 σε 3,81 ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες παραμένει σταθερός.

Με την τροποποίηση αυτή, όπως αναφέρεται, ικανοποιούνται οι περιορισμοί χωροθέτησης του άρθρου 13, του ν.4685/2020.

Σε κάθε περίπτωση, αν και «κουρεμένο», το εν λόγω project παραμένει μεγάλο, τονίζοντας την πολύπλευρη παρουσία και το «ποντάρισμα» του δανέζικου κολοσσού στην αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)

g