Βούτηξαν στα νερά της Ανταρκτικής!!!

22 06 2018 | 11:23

Οι ερευνητές της Ανταρκτικής χαιρέτισαν το χειμερινό ηλιοστάσιο με μια συναρπαστική βουτιά στα παγωμένα νερά την Ανταρκτικής την Τετάρτη καθώς προσβλέπουν πια σε φωτεινότερες μέρες μετά από εβδομάδες σκοταδιού.

Οι ερευνητές του σταθμού Davis που λειτουργεί η Αυστραλία, πήραν το αλυσοπρίονο και έκοψαν αρκετό πάγο για να δημιουργήσουν μια μικρή πισίνα και μετά βούτηξαν σε νερό θερμοκρασίας -1,8 βαθμούς Κελσίου (28,76 Fahrenheit).

 

Ο αρχηγός του σταθμού Davis, Kirsten le Mar, δήλωσε ότι ήταν το μέσο της διαδρομής για αυτούς που ξεχειμωνιάζουν στην παγωμένη ήπειρο και είναι το επίκεντρο του ημερολογίου της Ανταρκτικής.
«Μετά από τρεις εβδομάδες σκοταδιού, η ημέρα σήμερα σηματοδοτεί την αρχή μεγαλύτερων ημερών στην Ανταρκτική, αν και θα περάσουν ακόμα 19 ημέρες πριν ο ήλιος αρχίσει να μας κλείνει το μάτι από τον ορίζοντα εδώ στο Davis», πρόσθεσε.


Ένας από εκείνους που πήραν το βάπτισμα του π....άγου, ήταν και ο ηλεκτρολόγος Bryce Daniels, ο οποίος περιέγραψε τη σύντομη βουτιά του ως "καταπληκτική".

 

a


«Υπάρχει μια απειροελάχιστη στιγμή που αισθάνεσαι ελαφρώς ζεστά και στη συνέχεια ξυπνάς στην πραγματικότητα ότι παγώνεις».


Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι η μικρότερη ημέρα του έτους και οι γιορτές για την έναρξη των μεγαλύτερων ημερών χρονολογούνται εδώ και 100 χρόνια που γίνονται εξερευνήσεις στην ήπειρο.


Πολλοί από τους 68 ερευνητές που εργάζονται στο κέντρο της Ανταρκτικής της Αυστραλίας, πήραν μέρος στις «ψυχρές γιορτές», οι οποίες περιελάμβαναν επίσης έναν διαγωνισμό γκολφ θαλάσσης-πάγου και θεατρική παράσταση.


Αρκετές χώρες έχουν εδαφικές απαιτήσεις στην Ανταρκτική, αφού θεωρείται ως πιθανή μελλοντική πηγή τεράστιων αποθεμάτων ορυκτών πόρων, αν και με συμφωνία του 1949 η «κατεψυγμένη ήπειρος χαρακτηρίζεται ως επιστημονική περιοχή.¨

Περίπου 30 έθνη λειτουργούν μόνιμα ερευνητικά κέντρα στην ήπειρο.


21 Ιουνίου 2018

Του Conor Ryan

Πηγή PHYS.ORG

 

Περισσότερα

Australia to shut sub-Antarctic research station

Antarctic expeditioners rescued from Australian icebreaker