«Ζωντανεύει» ξανά το αρχαιότερο αιολικό πάρκο στον κόσμο.
«Ζωντανεύουν» ξανά οι ανεμόμυλοι
Στόχος η αναστήλωση και η ενεργειακή, πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση του ιστορικού και μνημειακού αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου
Το εθνικής σημασίας έργο της αναστήλωσης και της ενεργειακής, πολιτιστικής και τουριστικής αξιοποίησης του ιστορικού και μνημειακού αιολικού πάρκου του Οροπεδίου Λασιθίου αναλαμβάνει η ΚΤΥΠ Α.Ε., σε συνεργασία με τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου. Πρόκειται για ένα οραματικό και πολυσύνθετο εγχείρημα, που στόχο έχει να “ζωντανέψει” το αρχαιότερο αιολικό πάρκο στον κόσμο, ώστε να αξιοποιηθεί τόσο για την παραγωγή ενέργειας όσο και για πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.
Προς την κατεύθυνση αυτή, υπογράφηκε το περασμένο Σάββατο 31 Αυγούστου το γενικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΚΤΥΠ Α.Ε. και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιάννη Χαρωνίτη, και τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκη.
Το γενικό πλαίσιο συνεργασίας θέτει τους όρους συνεργασίας και καθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από κάθε πλευρά, με στόχο την υλοποίηση των εξής έργων:
Ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων κυριότητας του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.
* Ανακατασκευή και επαναλειτουργία των ιδιωτικών παραδοσιακών μεταλλικών ανεμόμυλων, που λειτουργούσαν στο Οροπέδιο Λασιθίου, με αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού για την παραγωγή ενέργειας, στο πλαίσιο και του προγράμματος της UNESCO για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
* Ανακατασκευή και αξιοποίηση των διατηρητέων λιθόκτιστων παραδοσιακών ανεμόμυλων που λειτουργούσαν στο Οροπέδιο Λασιθίου, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.
* Ανάληψη από κοινού πρωτοβουλιών και δράσεων σε συνεργασία με άλλους φορείς για την επίτευξη ενεργειακού ισοζυγίου μέσω παράλληλων έργων και παρεμβάσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας.
Οι ανεμόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αιώνα και ήταν διάσπαρτοι σε όλο το Οροπέδιο έως και πριν από λίγες δεκαετίες. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν και πάνω από 15 πέτρινοι ανεμόμυλοι που χρονολογούνται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, και οι οποίοι θα αξιοποιηθούν εκτός από την παραγωγή ενέργειας και για πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.
6 Σεπτεμβρίου 2019
neakriti