Αμείωτος ο επενδυτικός "πυρετός" στις ΑΠΕ με 2,5 GW νέες αιτήσεις στον κύκλο Ιουνίου - Διατηρεί τα ηνία η φωτοβολταϊκή τεχνολογία.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων χορήγησης αδειών παραγωγής για νέα έργα ΑΠΕ (ηλιακά, αιολικά και ΣΗΘΥΑ) στη ΡΑΕ όπως προκύπτει από τον κύκλο υποβολής Ιουνίου 2019, δίχως να αλλάζει το κέντρο βάρους μεταξύ των τεχνολογιών.

Σε σύνολο 215 αιτήσεων και συνολικής ισχύος 2,5 GW, την «μερίδα του λέοντος» κατέχουν οι αιτήσεις για ηλιακούς σταθμούς και οι οποίες ανέρχονται σε 126 αντιπροσωπεύοντας συνολική ισχύ 2.196 MW ή 2,1 GW.

Σε ότι αφορά την αιολική τεχνολογία, στον πίνακα περιλαμβάνονται 76 έργα συνολικής ισχύος 384,71 MW, ενώ τα 10,026 MW φτάνουν οι 12 αιτήσεις που υποβλήθηκαν για έργα μικρών υδροηλεκτρικών. Τον κύκλο των αιτήσεων «κλείνει» μια αίτηση για ΣΗΘΥΑ, ισχύος 2 MW.

Να σημειωθεί ότι αρκετές είναι οι περιπτώσεις των πολλαπλών αιτήσεων, καθώς από τον πίνακα που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ προκύπτει πως από 14 παίκτες της αγοράς υποβλήθηκαν συνολικά 119 αιτήσεις, συνολικής ισχύος 1757,5 MW εκ των οποίων τα 196,9 MW αφορούν σε αιολικούς σταθμούς.

Ποιοι είναι οι 14 παίκτες που συγκεντρώνουν το ήμισυ και πλέον των αιτήσεων και της ισχύος:

  • ΓΙΟΥΒΙ ΕΛΛΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Κατέθεσε 14 αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 144MW
  • New Ne Solar Developments: 207,74MW σε σύνολο 11 έργων ηλιακής ενέργειας
  • Ελληνικά Πετρέλαια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Σε σύνολο 9 αιτήσεων, οι πέντε αφορούν ηλιακούς σταθμούς, ισχύος 99MW και οι υπόλοιπες τέσσερις αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 70 MW
  • ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ: Υπέβαλε 13 αιτήσεις για ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής ισχύος 144,58 MW
  • European Solar Farms Greece ΕΠΕ: 9 αιτήσεις για ηλιακά, ισχύος 145,9 MW
  • Thessaloniki Energy Solar: Με το σύνολο των έργων να αφορά την Περιφέρεια Μαγνησίας, αιτείται χορήγηση άδειας παραγωγής για 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 55,99 MW
  • ΣΕΡΡΕΣ Power Μονοπρόσωπη: Αιτείται για 10 φωτοβολταϊκούς σταθμούς με αθροιστική ισχύ 20,9 MW. Οι αιτήσεις αφορούν έργα στα Τρίκαλα.
  • Verde Κατασκευαστική & Τεχνικές Υπηρεσίες: Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και στην περίπτωση της Verde, όπου το σύνολο των έργων αφορά τα Τρίκαλα, ενώ ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται σε εννέα για ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα
  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: 7 αιτήσεις για ηλιακά πάρκα σε Φωκίδα και Φθιώτιδα, συνολικής ισχύος 106,53 MW
  • Siemens Gamesa: 3 αιτήσεις για ισάριθμα αιολικά έργα συνολικής ισχύος 85 MW. Να σημειωθεί ότι όλες οι αιτήσεις αφορούν έργα στην Περιφέρεια της Ροδόπης.
  • ABO WIND HELLAS ΑΕ: Πέντε φωτοβολταϊκά έργα περιλαμβάνονται στον πίνακα της ΡΑΕ του κύκλου Ιουνίου για χορήγηση άδειας με την συνολική ισχύ των έργων να ανέρχεται σε 81,3MW. Επίσης το σύνολο των έργων αφορούν μια περιοχή, την Περιφέρεια Λαρίσης και ειδικότερα τον Τύρναβο.
  • Rensol Energy PV: Πρόκειται για την εταιρεία με το μεγαλύτερο μερίδιο ισχύος έργων προς έγκριση για χορήγηση άδειας, καθώς υπέβαλε πέντε αιτήσεις για ισάριθμα φωτοβολταϊκά έργα αθροιστικής ισχύος 369,86 MW. Τα έργα αφορούν τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Λάρισας και Άρτας.
  • Καράτζης: Αιτήσεις για 6 φωτοβολταϊκά, ισχύος 99,9 MW. Όλα τα έργα αφορούν την περιοχή της Μαγνησίας και ειδικότερα τον Αλμυρό.
  • Πελοποννησιακός Άνεμος Α Ενεργειακή: Τις 14 ανέρχονται οι υποβληθείσες αιτήσεις για ισάριθμα αιολικά έργα, συνολικής ισχύος 41,9 MW.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως και τον κύκλο του Ιουνίου φτάνουν τα 8 GW, ενώ ο αριθμός τους ξεπερνά τις χίλιες, πράγμα που δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο της ΡΑΕ ως προς την επεξεργασία τους, δεδομένης της υφιστάμενης διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί, όπως επισήμανε προχθές ο Διονύσης Παπαχρήστου, στέλεχος της ΡΑΕ.

 

 

17 Ιουλίου 2019

energypress