Σχέδιο της ΡΑΕ για λιγότερη γραφειοκρατία στις άδειες παραγωγής ΑΠΕ – Απλούστευση του πλαισίου μέχρι το τέλος του χρόνου

10 07 2019 | 11:52

Στη φάση επεξεργασίας σχεδίου κανονισμού για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ βρίσκεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η ΡΑΕ επιδιώκει τη δημιουργία ενός συστήματος έκδοσης των αδειών παραγωγής όπου οι επενδυτές αφενός θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους και αφετέρου θα παρακολουθούν on line την πορεία της σε κάθε στάδιο. Κάτι τέτοιο φυσικά προϋποθέτει τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αρμόδια στελέχη της ΡΑΕ εξετάζουν διεξοδικά το υφιστάμενο καθεστώς, προσπαθώντας να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία μπορούν να γίνουν αλλαγές, (στο πλαίσιο πάντα του πλαισίου προστασίας αγαθών όπως το περιβάλλον) τόσο στον κανονισμό, όσο και στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Οι αλλαγές που θα κριθεί ότι μπορούν να γίνουν στο νόμο θα αποτελέσουν εισήγηση προς το ΥΠΕΝ.

Δύο είναι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με κύκλους της Αρχής. Ο πρώτος είναι ο περιορισμός του χρόνου έκδοσης της άδειας παραγωγής, που σήμερα μπορεί να φτάσει τα δύο και δυόμιση χρόνια και ο δεύτερος στόχος στην αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια της αδειοδοτικής διαδικασίας.  

Πέραν της χρήσης της τεχνολογίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις της ΡΑΕ προχωρούν και στο σχεδιασμό προτυποποιημένης αίτησης ή για την ακρίβεια το περιεχόμενο και τα κριτήρια της αδειοδότησης θα είναι τυποποιημένα ώστε να μπορούν να ελέγχονται άμεσα και με διαφάνεια τα δικαιολογητικά των επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών η ΡΑΕ εξετάζει και τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι επενδυτές των ΑΠΕ προτείνοντας ακόμη και την αλλαγή διατάξεων του θεσμικού πλαισίου. Για παράδειγμα η υποχρέωση της υποβολής στοιχείων μέτρησης π.χ. για το αιολικό δυναμικό μίας περιοχής για την οποία ο υποψήφιος επενδυτής ζητά άδεια παραγωγής να μην αποτελεί προϋπόθεση. Κι αυτό καθώς πια οι περισσότερες περιοχές είναι γνωστό ως προς τα χαρακτηριστικά τους για τις ΑΠΕ.

Στις σκέψεις είναι επίσης, λένε οι πληροφορίες, και η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου κατοχής της άδειας. Τώρα προβλέπεται η ανάκληση της με απόφαση.

Πηγές αναφέρουν ότι η ΡΑΕ θα είναι σε θέση να προχωρήσει στις αλλαγές και να τις προτείνει στην αγορά και την κυβέρνηση (όπου χρειάζονται νομοθετικές ρυθμίσεις) περί τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο ώστε στο τέλος του χρόνου να αλλάξει το πλαίσιο της αδειοδότησης.  

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής θεωρεί απολύτως αναγκαία την ορθολογική απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, στο βαθμό που η χώρα έχει συνταχθεί με τις ευρωπαϊκές επιλογές για γρήγορη αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο. Επιπλέον, υπάρχει σημαντικό πρακτικό πρόβλημα που δημιουργείται από το πλήθος των αιτήσεων για νέες άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών που έχουν σωρευθεί τα τελευταία 2 χρόνια στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι η ΡΑΕ στη διαδικασία των αλλαγών λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις των φορέων των ΑΠΕ. Για παράδειγμα οι αλλαγές που έχει προτείνει η μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ, μεταξύ άλλων είναι οι εξής:

  • Το περιεχόμενο και τα κριτήρια χορήγησης αδειών παραγωγήςτυποποιούνται ώστε να είναι δυνατός ο αυτοματοποιημένος έλεγχός τους υπό μορφή check list
  • Η τυποποίηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για την εισαγωγή μιας πλήρως ηλεκτρονικής διαδικασίας
  • Εισάγεται μεγάλη αύξηση της ευελιξίας στις τροποποιήσεις του σχεδιασμού των αδειοδοτημένων έργων
  • Προτείνεται μεταβίβαση περισσότερων αρμοδιοτήτων, ειδικά όσον αφορά τις τροποποιήσεις, στη Γραμματεία της ΡΑΕ ώστε η Ολομέλεια να μην απασχολείται με απλά θέματα
  • Αυξάνονται οι περιπτώσεις τροποποίησης για τις οποίες αρκεί απλή ενημέρωση της ΡΑΕ
  • Τίθενται αποκλειστικές προθεσμίες, κατ΄αρχάς στις απλούστερες διαδικασίες και σταδιακά σε όλες
  • Προτείνεται η ανάπτυξη δημόσιου μητρώου όπου όλες οι πληροφορίες, περιλαμβανομένων των σωμάτων των αδειών, τροποποιήσεων, ενημερώσεων κλπ θα είναι προσβάσιμες από όλους.

Ενδεικτικά παραδείγματα του περιεχομένου της πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ είναι:

  • Απλοποιείται το χρηματοδοτικό κριτήριο. Στο βασικό σενάριο ο υποψήφιος παραγωγός θα προσκομίζει εκδήλωση ενδιαφέροντος (LoI) από τραπεζικό ίδρυμα για το 70% του τυπικού κόστους του συγκεκριμένου έργου. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται η αυστηρότητα στη διαπίστωση της ικανότητας του φορέα αλλά απαλείφονται χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχων που δεν έχουν πλέον νόημα.
  • Ο έλεγχος των ζωνών αποκλεισμού του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (ΕΧΠ-ΑΠΕ) θα γίνεται αποκλειστικά με βάση τις θεσμοθετημένες ζώνες που έχουν αναρτηθεί στο γεωπληφοριακό σύστημα της ΡΑΕ. Ο εξαντλητικός έλεγχος όλων των κριτηρίων του ΕΧΠ-ΑΠΕ θα συνεχίσει να γίνεται από τις αρμόδιες αρχές κατά την φάση περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ακολουθεί, όπως συμβαίνει και σήμερα.
  • Θα αρκεί η υποβολή πιστοποιημένων μετρήσεων αιολικού δυναμικού με συγκεκριμένα ποσοτικά όρια (ταχύτητας ανέμου, διαθεσιμότητας, απόστασης).

Θα επιτρέπεται με απλές διαδικασίας η μεταφορά ισχύος μεταξύ πλησίων αδειών, η κατάτμηση άδειας ή η συνένωση αδειών, με σαφείς ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποκλείονται καταχρήσεις.

* του Κωνσταντίνου Φιλίππου

 

 

 

10 Ιουλίου 2019

energypress