Αναπτυξιακή Τράπεζα: Στους λανθασμένους φακέλους και τα απλήρωτα δάνεια οφείλονται οι καθυστερήσεις πληρωμών του Εξοικονομώ

Απαντήσεις σχετικά με τα αίτια των καθυστερήσεων πληρωμών που παρατηρούνται έδωσε με έγγραφό της στη Βουλή η Αναπτυξιακή Τράπεζα, μετά τις καταγγελίες που έχουν γίνει από την αγορά και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι στα πλαίσια του παρόντος προγράμματος Εξοικονομώ έχουν εκταμιευτεί 52.036 αιτήσεις ωφελουμένων, δηλαδή το 87% των ενεργών αιτήσεων. Το σύνολο των εκταμιέυσεων ανέρχεται σε 475 εκατ. ευρώ (απορρόφηση άνω του 80%), έχουν χορηγηθεί 26.235 δάνεια από τις τράπεζες, ενώ η συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στα χορηγηθέντα δανειακά κεφάλαια με το σύνολο της επιδότησης της επιτοκιακής επιβάρυνσης υπερβαίνει τα 66 εκατ. ευρώ.

Όπως τονίζεται, η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει τηρήσει το σύνολο των προθεσμιών του οδηγού του προγράμματος.

Οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται καταρχήν στην υποβολή λανθασμένων και ελλιπώς συμπληρωμένων φακέλων εκ μέρους των συμβούλων των ωφελούμενων με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός φακέλων να πηγαινοέρχεται μεταξύ αξιολογητών και συμβούλων 3 και 4 φορές.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση αίτησης ωφελούμενου όπου με αποκλειστική ευθύνη του η αίτησή του βρίσκεται στην κατηγορία "αίτηση με ελλείψεις" από τις 27/12/2020.

Παράλληλα, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην ύπαρξη καθυστερούμενων δανείων (μη καταβολής της οφειλών) από πλευράς ωφελούμενων, καθώς και στο χαμηλό αριθμό ολοκλήρωσης των έργων κυρίως λόγω της πανδημίας.

Τέλος, η Αναπτυξιακή Τράπεζα τονίζει ότι σε σχέση με το θέμα των ελέγχων, υπογράφτηκε η σύμβαση με το νέο ανάδοχο προς τον οποίο έχουν ήδη γίνει παρατηρήσεις και επισημάνσεις επί των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 

 

10 Νοεμβρίου 2021

energypress