Απόφαση ΥΠΕΝ: Στα επίπεδα του 30% τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τις δημοπρασίες των ρύπων – Πως θα διανεμηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Μετάβασης

Στα επίπεδα του 30% με 32% περιορίζει, τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ποσοστό των εσόδων από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2 που θα πάνε στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες ενόψει της έκδοσης σήμερα της υπουργικής απόφασης για την ετήσια κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα των αέριων ρύπων θερμοκηπίου.

Με την πρόσφατη τροπολογία που έφερε ο κ. Σκρέκας και ψηφίστηκε από τη Βουλή, άλλαξε η δια νόμου εκχώρηση στον ΕΛΑΠΕ «τουλάχιστον του 60%» των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων και ορίστηκε ότι η κατανομή θα γίνεται από τον Υπουργό με σχετική Υπουργική Απόφαση.

Η ενεργειακή κρίση και το τσουνάμι των αυξήσεων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που τη συνοδεύουν οδηγούν τον υπουργό Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Πάνο Αμυρά στο να βάλουν πολύ μεγάλο «μαχαίρι», σε σχέση με ότι ίσχυε ως σήμερα, στο ποσοστό των πόρων που προορίζονται για τη στήριξη των παραγωγών ΑΠΕ μέσω του ΕΛΑΠΕ.

Πηγές του Υπουργείου υποστηρίζουν ότι, σε απόλυτες τιμές, τα ποσά που θα μπούν τελικά στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχα με εκείνα που μπήκαν πέρυσι, παρότι τότε το ποσοστό ήταν 75% (ήταν δηλαδή πάνω από το ελάχιστο όριο του 60% που έθετε ο νόμος). Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη μεγάλη αύξηση των τιμών του CO2, γεγονός που αύξησε κατά πολύ τα έσοδα από τις δημοπρασίες.

Παρόλα αυτά, η εκτίμηση του ΥΠΕΝ μένει να αποδειχθεί, ενώ καθοριστικό είναι και το αν θα επαρκούν τα χρήματα για τη διατήρηση «μαξιλαριού», όπως θεωρεί αναγκαίο ο ΔΑΠΕΕΠ αλλά και η αγορά των ΑΠΕ, η οποία ως γνωστόν υποχρεώθηκε μόλις προ έτους να πληρώσει έκτακτη εισφορά επειδή ο ΕΛΑΠΕ ήταν ελλειμματικός.

Μέχρι στιγμής οι εταιρίες του κλάδου δεν έχουν εκδηλώσει δημόσια την αντίδρασή τους. Αν και προ δέκα ημερών ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης από το συνέδριο του energypress επέστησε την προσοχή: «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος έχοντας την ανάγκη ενίσχυσης των καταναλωτών στην ισχυρή ενεργειακή κρίση - και καταλαβαίνουμε αυτή την ανάγκη - να κάνουμε βιαστικές κινήσεις με αφαίμαξη στον ΕΛΑΠΕ. Θέλει μία ισορροπία να μην καταστραφεί ο ΕΛΑΠΕ. Βοηθάει ο ειδικός λογαριασμός. Πράγματι τα προηγούμενα χρόνια ευεργετήθηκαν οι ΑΠΕ από κρατική ενίσχυση για να γίνει σήμερα η φθηνότερη ενέργεια».

Που θα πάνε το κονδύλια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης

 Το ενδιαφέρον στην κατανομή των εσόδων των ρύπων επικεντρώνεται επίσης στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Δηλαδή ποιοι θα είναι οι πόροι που θα κατευθυνθούν στον συγκεκριμένο λογαριασμό για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται για ποσοστό περί το 45% των εσόδων των δημοπρασιών και για ποσό της τάξης των 470 εκ. ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά, κονδύλια της τάξης των 327 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στα 90 εκ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό για την κάλυψη μέρους του επιδόματος θέρμανσης. Άλλα 40 εκ. ευρώ θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους της επανασύνδεσης της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία θα έρθουν αντιμέτωπα με αποκοπές εξαιτίας ανεξόφλητων λογαριασμών. Επίσης γύρω στα 30 εκ. ευρώ προβλέπονται για την τηλεθέρμανση στην περιοχή της Εορδαίας.

 

 

25 Oκτωβρίου 2021

energypress