Αύξηση των περικοπών ΑΠΕ αναμένει ο ΙΕΑ σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία

Η ραγδαία διείσδυση των ΑΠΕ και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν συμβαδίζει με την ανάπτυξη των δικτύων ηλεκτρισμού σε αρκετές αγορές, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εκτιμά ο ΙΕΑ στην τελευταία του έκθεση για τον κλάδο.

Όπως αναφέρει, το 2023 οι περικοπές για αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Ισπανία τριπλασιάστηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν λόγω των χαμηλών τιμών. Ταυτόχρονα, αναμένεται αύξησή τους τα επόμενα χρόνια στη Γερμανία, την Ιρλανδία, τη Βρετανία και την Ελλάδα επειδή το δίκτυο δεν αναπτύσσεται το ίδιο γρήγορα.

 

Με αφορμή τις παραπάνω διαπιστώσεις, ο ΙΕΑ παρέθεσε το εξής διάγραμμα, όπου εμφανίζονται οι χώρες με μερίδιο ΑΠΕ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Ελλάδα βρίσκεται στην ένατη θέση της σχετικής λίστας:

π

Σε γενικές γραμμές, ο ΙΕΑ τονίζει ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια περίπου 30 χώρες θα εισέλθουν σε στάδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ με διείσδυση της τάξης του 15-30%, ενώ αρκετές άλλες θα αγγίξουν το 30-50% ή ακόμα και το 50-70%.

Συγκεκριμένα στην Ε.Ε. εννέα χώρες θα ξεπεράσουν το 50% ως το 2028.

Σήμερα περικοπές της τάξης του 8% αντιμετωπίζει η Ιρλανδία, 2% η Ιταλία και η Ισπανία, 5% η Βρετανία και 4% η Γερμανία. Η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από τεχνολογία σε τεχνολογία, καθώς στη Γερμανία οι περικοπές εστιάζονται περισσότερο στα αιολικά.
 

σ