ΔΕΔΔΗΕ: Περικοπές στα «μικρά» φωτοβολταϊκά μέσω τηλε-ελέγχου – Υποχρέωση και των παραγωγών για εγκατάσταση τηλεδιαχειριζόμενων διακοπτών

09 12 2023 | 13:04Energypress

Τις δυνατότητες του συστήματος μεταφοράς, ως προς τις δυνατότητες περικοπών και περιορισμών έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ μέσω τηλε-ελέγχου, σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να αποκτήσει και το δίκτυο διανομής. Το σχέδιο είναι τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και οι κάτοχοι «μικρών» φωτοβολταϊκών (ισχύος άνω των 400 κιλοβάτ) να υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν τα απαιτούμενα συστήματα, ώστε να μπορούν να εφαρμοσθούν από απόσταση οι σχετικοί «κόφτες» από τον Διαχειριστή. 

Αυτή τη στιγμή, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να τηλεδιαχειριστεί για περικοπές ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 1,5 Γιγαβάτ στο ΕΔΔΗΕ, από τα περίπου 5,8 Γιγαβάτ έργων που βρίσκονται σε λειτουργία. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, περικοπές μπορούν να γίνουν μέσω τοπικών χειρισμών από συνεργεία του Διαχειριστή. Ωστόσο, οι όποιες περικοπές έγχυσης από απόσταση αυτή τη στιγμή μπορούν να γίνουν σε επίπεδο αποκλειστικής γραμμής ή κλάδου. 

Επομένως, το σχέδιο αφορά την εγκατάσταση των κατάλληλων συστημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ, ώστε η τηλεδιαχείριση να επεκταθεί σε όλο το «πράσινο» portfolio του δικτύου διανομής. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να εφαρμοσθούν περικοπές ή περιορισμοί έγχυσης από απόσταση σε όλα τα έργα άνω των 400 κιλοβάτ. Υπενθυμίζεται πως τα έργα μικρότερης ισχύος έχουν προτεραιότητα κατανομής -ανεξάρτητα από το πότε κατασκευάσθηκαν- σύμφωνα με κοινοτική Οδηγία 2019/943, που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο με το άρθρο 9 του ν. 3468.  

Πρόθεση του υπουργείου είναι πάντως οι υπόχρεοι σταθμοί να αποζημιωθούν για την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Από την άλλη πλευρά, θα καθορίζονται σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την τοποθέτηση των απαιτούμενων συστημάτων από τους παραγωγούς, λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο έναρξης λειτουργίας των έργων. 

Στόχος είναι οι περικοπές έγχυσης να επιβαρύνουν στον βαθμό που αναλογεί και τα «μικρά» φωτοβολταϊκά στο δίκτυο διανομής, ώστε να μην περιορίζεται υπέρμετρα η παραγωγή των έργων στο ΕΣΜΗΕ, απλώς και μόνο επειδή ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει δυνατότητες τηλεδιαχείρισης σε επίπεδο επιμέρους έργων. Όπως έχει γράψει το energypress, απώτερος σκοπός είναι για όλα τα έργα (τόσο σε ΕΣΜΗΕ όσο και σε ΕΔΔΗΕ), να δημιουργηθεί ένα μόνιμο πλαίσιο περικοπών, με κριτήρια εράρχησης για το «ψαλίδι» που θα εφαρμόζεται στους σταθμούς. 

Η δημιουργία του μόνιμου πλαισίου είναι το βασικό αντικείμενο της Ομάδας Διοίκησης Έργου που συνέστησε πρόσφατα το υπουργείο, η οποία θα εξετάσει επίσης και το αν χρειάζεται (υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις) να αποζημιώνονται έργα για την παραγωγή τους που δεν εγχέεται στο σύστημα. 

 

 

 

σ