Βαλτωμένα έργα ΑΠΕ 8,9 Γιγαβάτ στα 11,3 Γιγαβάτ με Οριστικούς Όρους Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ – «Φίλτρο» του ΥΠΕΝ για να προωθηθούν οι υγιείς «πράσινες» επενδύσεις 

Λίγο χαμηλότερα από την εγκατεστημένη ισχύ «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής με την οποία έκλεισε το 2022, κινούνται οι «πράσινες» επενδύσεις που έχουν λάβει Οριστικούς Όρους Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, αλλά δεν έχουν προχωρήσει καν στην υπογραφή σύμβασης σύνδεσης με τον Διαχειριστή. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους έφτασαν τα 10,154 Γιγαβάτ οι μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής και διαθέτουν εγγυημένη «ταρίφα». Την ίδια στιγμή, από τους σταθμούς συνολικής ισχύος 11,3 Γιγαβάτ με Οριστικούς Όρους Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, αγγίζουν τα 8,9 Γιγαβάτ τα έργα που είναι «βαλτωμένα», αφού δεν έχουν υπογράψει σύμβαση για να προσχωρήσουν στο επόμενο αδειοδοτικό βήμα. 

 

Τα παραπάνω νούμερα αποτυπώνουν ανάγλυφα το γεγονός ότι τα βαλτωμένα έργα βάζουν «φρένο» στην προοπτική επίτευξης των στόχων για τη διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030. Κι αυτό γιατί δεσμεύουν πολύτιμο ηλεκτρικό «χώρο» στο σύστημα μεταφοράς, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από υγιείς «πράσινες» επενδύσεις, που θα ενίσχυαν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι να προχωρήσει άμεσα σε μία νομοθετική ρύθμιση κρησάρα, με την οποία θα αποσυρθούν όσα έργα ΑΠΕ καταλαμβάνουν «χώρο», χωρίς ωστόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα (και χωρίς κάποιο αντικειμενικό εμπόδιο) να έχει προχωρήσει η ωρίμανσή τους. Την πρωτοβουλία αυτή, εξάλλου, είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΘ. 

Όπως έχει γράψει το energypress, η σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για τις παραμέτρους του «φίλτρου» βρίσκεται ήδη στο υπουργείο. Σκοπός της ρύθμισης θα είναι να ακυρωθούν έργα που έχουν καθυστερήσει για λόγους οι οποίοι δεν ανήκουν στη «σφαίρα ευθύνης» του επενδυτή.

Για παράδειγμα, σκοπός δεν είναι να «τιμωρηθούν» παραγωγοί που δεν έχουν προχωρήσει τις επενδύσεις τους, λόγω κάποιας δικαστικής εμπλοκής. Ωστόσο, το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει ένα σημαντικό porfolio για το οποίο δεν υπάρχει αντικειμενική αιτία κωλυσιεργίας. Κάτι που σημαίνει πως με την απόσυρση των «βαλτωμένων» μονάδων, θα απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός «χώρος», για να ικανοποιηθεί ακόμη μεγαλύτερο μέρος του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται για «πράσινες» επενδύσεις στην Ελλάδα.

1