Birdlife Europe: Να διατεθεί στη φιλική προς τη φύση γεωργία το 25% των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Να διατεθεί σε δράσεις που είναι φιλικές προς τη φύση το 25% των πόρων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνει η περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την προστασία των άγριων πουλιών Birdlife Europe.
Όπως επισημαίνει η οργάνωση σε σχετική ανακοίνωσή της, οι διαπραγματεύσεις για την αναμόρφωση της ΚΑΠ έχουν ήδη ξεκινήσει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Πρόκειται για μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, που θα καθορίσει πώς και σε ποιους θα μοιράζονται 60 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Η συγκυρία είναι δύσκολη, υπενθυμίζει η Birdlife Europe, καθώς η κλιματική κρίση φέρνει περισσότερες φυσικές καταστροφές, ενώ το εισόδημα των αγροτών διαρκώς μειώνεται. Ταυτόχρονα, προσθέτει, η απώλεια της βιοποικιλότητας έχει φτάσει σε δραματικά επίπεδα και υποστηρίζει ότι ο κυριότερος λόγος για την απώλεια ειδών και οικοτόπων στην Ευρώπη είναι η εντατική γεωργία.
Η Birdlife Europe καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΕ να επενδύσει «τώρα» στην προστασία της φύσης, καθώς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ασχοληθούμε ξανά με αυτό το ζήτημα το 2027», όταν «θα έχουν ήδη μεσολαβήσει ακόμη 7 χρόνια μη αναστρέψιμης καταστροφής της φύσης και των οικοσυστημάτων».
Η πρόταση της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τη διάθεση του 25% των πόρων της νέας ΚΑΠ στη φιλική προς τη φύση γεωργία προβλέπει τον περιορισμό των εντατικών μεθόδων καλλιέργειας και ενίσχυση των μικρών αγροτών, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο καλλιέργειας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, σημειώνεται ότι ότι κάτι τέτοιο θα ωφελήσει τη χώρα γιατί η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αγροτών εντάσσεται στην κατηγορία των μικρών και των μεσαίων αγροτών, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχουν τα αχανή αγροκτήματα υπερεντατικής καλλιέργειας που συναντάμε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Στα αναλυτικά infographics της BirdLife Europe που ακολουθούν, αναλύεται το ζήτημα στους τρεις βασικούς άξονες του:
Γιατί η φιλική προς τη φύση γεωργία είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της τροφής μας
Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για τη φύση και όχι για τις εντατικές καλλιέργειες στην Ευρώπη
Γιατί χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη φύση μέσω της νέας ΚΑΠ
28 Σεπτεμβρίου 2020
EURACTIV