CEO Enel: Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στην ανάπτυξη "πράσινου" εξοπλισμού - Το TTF να συνδεθεί με τον ασιατικό δείκτη LNG

02 12 2022 | 10:50

Την άποψη ότι ο νόμος των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού είναι πιο αποτελεσματικός από τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής εξοπλισμού για την ενέργεια, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Reuters Next.

"Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να γίνουν τα πράγματα από το σύστημα στην Ευρώπη”, “ οι ΗΠΑ έχουν ένα σπουδαίο πακέτο όχι μόνο για να αλλάξουν τις υποδομές και το ενεργειακό μείγμα, αλλά και για να βοηθήσουν στην επανατοποθέτηση κρίσιμου εξοπλισμού", τόνισε ο Francesco Starace, προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΗΠΑ δαπανούν περίπου ισοδύναμα πακέτα για την ενέργεια.

 

Με ένα νέο πακέτο επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια ύψους 430 δισ. δολαρίων, το λεγόμενο Inflation Reduction Act που ενέκριναν οι ΗΠΑ το καλοκαίρι, έδωσαν φορολογικές ελαφρύνσεις για παραγωγή εξοπλισμού για τεχνολογίες ΑΠΕ, υπό την προϋπόθεση ότι κατασκευάζονται χώρα.

Το αμερικανικό μέτρο προκάλεσε αντιδράσεις στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, όπου εκφράστηκε η ανησυχία ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας στη μεταποίηση, καθώς οι επενδύσεις προσελκύονται από τις ΗΠΑ.

Ο Starace ανέφερε επίσης, ότι η παγκόσμια εξάρτηση από τα κινεζικά υλικά για τα φωτοβολταϊκά είναι "προβληματική" και επιβεβαίωσε ότι η Enel θα αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατασκευής ηλιακών πάνελ στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες με δύο εργοστάσια.

Παράλληλα, σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα βρει τελικά μια συμφωνία για τον τρόπο μείωσης της μεταβλητότητας τους, προσθέτοντας ότι μια λύση θα μπορούσε να είναι η σύνδεση του ευρωπαϊκού δείκτη τιμών φυσικού αερίου με την τιμή αναφοράς της Ασίας για το LNG.

"Δεν υποστηρίζουμε ένα ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο. Υποστηρίζουμε ένα ανώτατο όριο στη μεταβλητότητα του δείκτη", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Starace.

1