Πρόεδρος της Eurelectric Francesco Starace: «Δεν νομίζω ότι κάποιος με επιχειρηματική αντίληψη θα επενδύσει πια στην παραγωγή από άνθρακα»

29 05 2018 | 10:00

Σε αντίθεση με πολλές χώρες της ΕΕ, η διαδικασία απανθρακοποίησης της Ελλάδας καθυστερεί, γεγονός που κάνει πολλούς να ζητούν έναν επικαιροποιημένο οδικό χάρτη για μια ενεργειακή μετάβαση που θα επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το «πράσινο» αέριο. Σύμφωνα με τους επικριτές, η Ελλάδα παραβιάζει για δεκαετίες τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι συζητήσεις στην Ευρώπη ήδη επικεντρώνονται στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα και του λιγνίτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια ομαλή μετάβαση για τις περιφέρειες που έχουν βασιστεί εδώ και χρόνια στην εξόρυξη άνθρακα και την παραγωγή ενέργειας.


Στην Ελλάδα, οι δανειστές ζήτησαν την πώληση του 40% των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ προκειμένου να «εκσυγχρονίσουν» την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης.»


Το WWF-Ελλάς δήλωσε ότι η απόφαση πώλησης μεγάλου ποσοστού ενεργειακών πόρων λιγνίτη στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για τους καταναλωτές και τη βιωσιμότητα του ενεργειακού μοντέλου της χώρας. Μια πρόσφατη μελέτη για το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το WWF, έδειξε ότι το κόστος ηλεκτρισμού θα ήταν σημαντικά υψηλότερο αν η εξάρτηση της χώρας από το λιγνίτη παραταθεί.


«Από την άλλη πλευρά, το κόστος ηλεκτρισμού μειώνεται στα σενάρια που προβλέπουν την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με φιλόδοξες πολιτικές ενεργειακής απόδοσης», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του WWF για την ενεργειακή πολιτική Νίκος Μαντζάρης.

 

Σε ημερίδα που διοργάνωσε το EURACTIV στις 24 Απριλίου, αναφέρθηκε από πολλούς ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα επικαιροποιημένο ενεργειακό σχέδιο που θα βοηθούσε μακροπρόθεσμα τον κλάδο του ηλεκτρισμού να λειτουργήσει με βιώσιμο τρόπο.


«Με την υπόλοιπη Ευρώπη να επικεντρώνεται στην απανθρακοποίηση, το πρόγραμμα αποεπένδυσης από το λιγνίτη ως μέσο για την δημιουργία ανταγωνισμού στην Ελλάδα δεν στέκει. Ο ισχυρισμός ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αποκτήσει με μαγικό τρόπο ρευστότητα και θα γίνει ανταγωνιστική, πωλώντας ένα ή δύο από τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ το 2019, δεν είναι αλήθεια ", δήλωσε ο Νίκος Κεραμίδας, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μεταλλουργίας και Ενέργειας της εταιρείας Μυτιληναίος Α.Ε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του EURACTIV, εκπρόσωπος της Επιτροπής, δήλωσε ότι η εκχώρηση μέρους της παραγωγικής ικανότητας λιγνίτη της ΔΕΗ, συμπεριλήφθηκε στο συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας του προγράμματος στήριξης για τη σταθερότητα ως μέρος μιας γενικότερης προσπάθειας για την εισαγωγή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την αύξηση του ανταγωνισμού σε μερικούς στρατηγικούς τομείς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας.


Τον Δεκέμβριο του 2017, η ΕΕ ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία για τις «λιγνιτικές περιφέρειες σε μεταβατικό στάδιο» με στόχο να τους βοηθήσει να επιτύχουν την ομαλή μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.


Σε επικοινωνία με email, η Eurelectric, η κλαδική ένωση που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας, σημείωσε ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας δεσμεύτηκε για ουδετερότητα του άνθρακα πολύ πριν από το 2050.


«Αλλά τα σημεία εκκίνησης είναι φυσικά διαφορετικά για κάθε ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η μελλοντική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να είναι απανθρακοποιημένη, το φυσικό και το πράσινο αέριο έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν ρόλο για την επιτυχή και οικονομικά αποδοτική μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», δήλωσε το Eurelectric. «Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι ιδιαίτερα ευέλικτοι και μπορούν ως εκ τούτου να λειτουργήσουν ως εφεδρεία για τις μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια», πρόσθεσε.


Ωστόσο, τα ελληνικά και τα πολωνικά μέλη της Eurelectric δεν υπέγραψαν αυτή τη δέσμευση. Σε συνέντευξή του στο EURACTIV, ο Πρόεδρος της Eurelectric Francesco Starace σημείωσε ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν υπέγραψε, διότι δεν κατάφερε να επιτύχει συναίνεση των μελών.


«Αλλά θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν άνθρακα ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το αν υπόγραψαν ή όχι», συμπλήρωσε.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος με επιχειρηματική αντίληψη θα επενδύσει πια στην παραγωγή από άνθρακα. Όταν έχεις ήδη σκοράρει, δεν χρειάζεται να ξαναβάλεις την μπάλα στο γήπεδο», σχολίασε ο Starace.


Όχι όμως για την Ελλάδα, όπως φαίνεται.

Η ΔΕΗ αποφάσισε να επενδύσει περίπου 1,5 δισ. Ευρώ σε μια ολοκαίνουργια μονάδα παραγωγής λιγνίτη. Μάλιστα το πρόγραμμα που προωθήθηκε από τους δανειστές περιλαμβάνει και μια δεύτερη άδεια για νέα μονάδα παραγωγής λιγνίτη.


Η αγάπη της Ελλάδας για τον άνθρακα προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των Βρυξελλών, οι οποίοι βλέπουν το τεράστιο δυναμικό της χώρας σε ηλιακή ενέργεια.

Ο κ. Udo Bullmann, πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να κατανοήσει την απροθυμία των χωρών της νότιας Ευρώπης να επωφεληθούν από τους φυσικούς τους πόρους.


«Γιατί χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ελλάδα παλεύουν με το κόστος της ενέργειας; Έχουν τεράστιες ποσότητες φυσικών πόρων όπως άνεμο, ήλιο και νερό», δήλωσε ο πρόεδρος της S & D στο EURACTIV.


«Γιατί δεν κάνουμε αυτές τις χώρες τις ηγετικές δυνάμεις της βιώσιμης ενέργειας; Αυτό θα είχε και τεράστιο αντίκτυπο στην απασχόληση», συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται «προοδευτικές» και «δίκαιες» μεταρρυθμίσεις για να καταφέρει την ενεργειακή μετάβασή της.

 

Του Σαράντη Μιχαλόπουλου 

Πηγή: EURACTIV.com


περισσότερα:

EU power utility boss: ‘Coal is finished, the hard question now is gas’

‘Community’ energy projects in Greece under threat, activists warn