COP28: Οι κίνδυνοι για την υγεία από την κλιματική αλλαγή -Τι ζήτησαν γιατροί και ακτιβιστές

06 12 2023 | 12:24CNN Newsroom

Έκκληση για μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή έκαναν  γιατροί, ακτιβιστές και αντιπρόσωποι χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο COP28, που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι.

Οι επιπτώσεις που σχετίζονται με το κλίμα «έχουν γίνει μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρώπινη υγεία στον 21ο αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της COP28, Σουλτάν Αχμέντ Αλ-Τζαμπέρ.

Το βράδυ του Σαββάτου στο Ντουμπάι 123 από τις σχεδόν 200 χώρες που συγκεντρώθηκαν στην COP28 υπέγραψαν μια δήλωση αναγνωρίζοντας την ευθύνη τους να κρατούν τους ανθρώπους ασφαλείς.

Η δήλωση δεν έκανε καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα, την κύρια πηγή υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τα κρούσματα υποσιτισμού, ελονοσίας, διάρροιας και θερμικού στρες αυξάνονται ήδη σε ορισμένες περιοχές.

Σήμερα μια μικρή ομάδα γιατρών με λευκές μπλούζες και ακτιβιστών για το κλίμα πραγματοποίησε διαδήλωση εντός των εγκαταστάσεων της συνόδου για να ευαισθητοποιήσει για το θέμα.

 

«Είμαστε σε πολύ δεινή θέση», είπε ο Τζόζεφ Βιπόντ, γιατρός επειγόντων περιστατικών από την Αλμπέρτα του Καναδά. Θυμήθηκε την περίπτωση ενός παιδιού που πέθανε από κρίση άσθματος που επιδεινώθηκε από την εισπνοή καπνού από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στον Δυτικό Καναδά.

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τη συχνότητα επικίνδυνων καταιγίδων και πιο ακανόνιστη συχνότητα βροχοπτώσεων.

Τον Σεπτέμβριο, η καταιγίδα Ντάνιελ σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους στη Λιβύη και οι πλημμύρες του περασμένου έτους στο Πακιστάν προκάλεσαν αύξηση κατά 400% των κρουσμάτων ελονοσίας σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικοί φορείς αναμένεται αργότερα σήμερα να ανακοινώσουν νέα χρηματοδότηση για θέματα υγείας που σχετίζονται με το κλίμα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα για το κλίμα και την υγεία για να διερευνήσει πιθανές παρεμβάσεις και λύσεις δημόσιας υγείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Δέκα από τις κορυφαίες αναπτυξιακές τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσαν επίσης σήμερα ότι θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις χώρες να παρακολουθούν τις κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων για τη δημόσια υγεία, και να προσδιορίσουν επενδυτικές ευκαιρίες και προτεραιότητες.

Σε ανακοίνωσή τους, οι τράπεζες ανέφεραν ότι το παράθυρο ευκαιρίας για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου πλανήτη «κλείνει γρήγορα».

Ο συνιδρυτής της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς είπε ότι οι επιστήμονες εργάζονται σε νέες θεραπείες και πρόληψη της ελονοσίας που εξαπλώνεται από τα κουνούπια, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί πιο φιλόξενο περιβάλλον για την αναπαραγωγή των εντόμων.

«Έχουμε νέα εργαλεία σε εργαστηριακό επίπεδο που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς κουνουπιών», δήλωσε ο Γκέιτς, το ίδρυμα του οποίου υποστηρίζει την έρευνα για τη δημόσια υγεία και τα έργα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

«Αυτές οι νέες καινοτομίες μας δίνουν την ευκαιρία, με λογικό κόστος, να σημειώσουμε πρόοδο».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον μίλησε επίσης σήμερα στην COP28, προτρέποντας στη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου ασφαλιστικού συστήματος ως μια άλλη βασική προϋπόθεση για την ασφάλεια των ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρονται από τόσα πολλά μέρη, δεν ασφαλίζουν σπίτια, δεν ασφαλίζουν επιχειρήσεις», είπε η Κλίντον, απευθυνόμενη σε πάνελ για τις γυναίκες και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.

«Καθώς το κλίμα αλλάζει, καθώς οι καταιγίδες αυξάνονται και η ξηρασία και η ζέστη αυξάνονται... οι άνθρωποι παντού θα μείνουν έξω χωρίς καμία υποστήριξη, χωρίς ασφάλεια για την επιχείρησή τους ή το σπίτι τους», κατέληξε.