COP28: Στο Ντουμπάι παρουσία Mητσοτάκη η συμφωνία για νέο πράσινο νησί με την Masdar

Τις πύλες της, στην καρδιά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανοίγει  από αύριο και για δύο εβδομάδες η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα COP28, με το Ντουμπάι να υποδέχεται με καλοκαιρινές θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου, περίπου 70.000 επιστήμονες, ηγέτες, ακτιβιστές και  εκπροσώπους εταιρειών από όλο τον κόσμο.

Στο διεθνές προσκλητήριο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που δοκιμάζει όλο τον πλανήτη, ανταποκρίνεται και η Ελλάδα, με την συμμετοχή 200 συνέδρων, παρουσία του Πρωθυπουργού και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ καθώς επίσης και εκπροσώπων από όλες σχεδόν τις ενεργειακές εταιρείες της χώρας, όπως Μυτιληναίος, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζος, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, αλλά και τον ΣΕΒ. Το «παρών» δίνουν επίσης επιχειρήσεις του τεχνικού κλάδου και της διαχείρισης αποβλήτων, τσιμεντοβιομηχανίες όπως ο ΤΙΤΑΝ, η ΤΕΜΕΣ, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία για επαφές και διμερείς συναντήσεις μεταξύ των κρατών σε μια ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας.

Πλήθος εκδηλώσεων

Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών έχει συντονίσει όλες τις ενέργειας για την παρουσία της ελληνικής αποστολής και την δημιουργία για πρώτη φορά στην COP28, ελληνικού περιπτέρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων. Την Παρασκευή  ο Πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο ενώ λίγο αργότερα μαζί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν θα ανακοινώσουν το επόμενο ελληνικό νησί που θα πρασινίσει στο πλαίσιο της δράσης GR-eco Island. Παράλληλα προγραμματίζεται να υπογραφεί  μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρεία «Masdar» η οποία θα είναι ο ανάδοχος του νέου  πράσινου νησιού μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη. Υπενθυμίζεται  ότι η Masdar έχει υπογράψει ΑΜΟU με την Motor Oil για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης και παρουσιάσεις εμβληματικών έργων όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας –Αιγύπτου (GREGY), Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (Euroasia Ιnterconnector) ενώ στελέχη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της Motor Oil θα παρουσιάσουν τα έργα αντλησιοταμίευσης και αντίστοιχα τις επενδύσεις σε εναλλακτικά καύσιμα στο ελληνικό διυλιστήριο.

Δυναμικό παρόν δίνει στην COP28 και ο νέος δήμαρχος της Αθήνας. Ο κ. Χάρης Δούκας θα είναι ομιλητής σε πάνελ με επιστήμονες από όλον τον κόσμο, αναλύοντας τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουμε σε κοινοτικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο να αγγίξουμε τους φιλόδοξους στόχους για μία ευρωπαϊκή οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα υπάρξουν και συναντήσεις με Δημάρχους σημαντικών ευρωπαϊκών πρωτευουσών, όπως του Μιλάνου, του Παρισιού και πολλών άλλων, καθώς και με τους Δημάρχους των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου, μέσα από το διεθνές δίκτυο C40.

Μικρό καλάθι

Ωστόσο, η Ελλάδα κρατά μικρό καλάθι και για την φετινή διοργάνωση αντιλαμβανόμενη ότι η συμφωνία μεταξύ των χωρών, παρά τα ορατά σημάδια της κρίσης, αποτελεί ένα δύσβατο μονοπάτι.

«Η χώρα μας κρατά χαμηλά τον πήχη στη διαπραγμάτευση» δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Βαρελίδης στο πλαίσιο του τριήμερου συνεδρίου για την πράσινη ανάπτυξη που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επισήμανε ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να συμμετέχουν στην παγκόσμια κινητοποίηση για τον περιορισμό των εκπομπών των ρύπων.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα, η οποία συνεισφέρει ως μικρή χώρα περιορισμένους πόρους για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση έχει ζητήσει λογοδοσία στην κατεύθυνση των πόρων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στόχος όπως είπε είναι οι πόροι αυτοί να πιάσουν τόπο και να «μην γίνουν βίλες και όπλα», ενώ πρόσθεσε ότι είναι λάθος να χρηματοδοτούνται για το κλίμα από τις πλούσιες χώρες κράτη όπως η Κίνα και η Τουρκία. Ο κ. Βαρελίδης υποστήριξε χθες ότι η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα αποδέκτης αυτών των πόρων. Αναφερόμενος μάλιστα στις υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων έναντι του κλιματικού νόμου είπε ότι η ανταπόκριση είναι μικρή καθώς από τις περίπου 1000 εταιρείες που είχαν την υποχρέωση να υποβάλλουν στοιχεία για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα έως τις 31 Οκτωβρίου, ανταποκρίθηκαν μόλις 250. Για τις υπόλοιπες επιβάλλεται ένα συμβολικό πρόστιμο 50 ευρώ την ημέρα.

Η συμφωνία για το κλίμα υπογράφτηκε το 2015 έπειτα από τη Σύνοδο του ΟΗΕ με στόχο, τα κράτη να διατηρήσουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Και παράλληλα να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Σήμερα, οι θερμοκρασίες οδεύουν ολοταχώς πάνω από τα όρια συναγερμού. Φέτος, οι μήνες από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ήδη οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, κάτι για το οποίο εκτιμάται ότι το 2023 θα ξεπεράσει το ετήσιο ρεκόρ του 2016.

(Αναδημοσίευση από το newmoney.gr)

 

 

 

 

cover photo:

 

 

σ