Έχουν γίνει ήδη στο ΔΕΔΔΗΕ 3.900 αιτήσεις σύνδεσης για φωτοβολταϊκά σε στέγες – Τα 1.800 αιτήματα περιλαμβάνουν μπαταρίες

Υψηλό ενδιαφέρον από ιδιώτες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών net-metering ισχύος παραγωγής έως 10 κιλοβάτ, αλλά και για τη διεκδίκηση επιδότησης μέσω του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», δείχνουν τα στοιχεία για τις αιτήσεις που έχουν έως τώρα υποβληθεί στη νέα απλοποιημένη πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ, για τη σύναψη σύνδεσης ανάλογων συστημάτων. 

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, από το άνοιγμα της πλατφόρμας (στις αρχές Απριλίου) και έως την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν αποβληθεί 3.900 αιτήματα περίπου για τη δέσμευση ηλεκτρικού «χώρου». Από αυτά, η πλειονότητα αφορά αιτήσεις ιδιωτών, καθώς τα υποψήφια εμπορικά συστήματα δεν ξεπερνούν τα 500 και τα αγροτικά συστήματα τα 80. 

 

Μάλιστα, περίπου το 50% των αιτήσεων, δηλαδή περίπου 1.800, αφορούν συστήματα που προορίζονται για κατοικίες και συνδυάζονται με μπαταρία. Επομένως, με δεδομένο ότι πριν από την ανακοίνωση των όρων του προγράμματος, δεν υπήρχε κανένα αίτημα για οικιακό σύστημα με μπαταρία, θεωρείται δεδομένο πως και οι 1.800 αιτήσεις προέρχονται από ιδιώτες που προτίθενται να διεκδικήσουν επιδότηση μέσω του «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». 

Εξάλλου, η υπογραφή σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ θα αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι κριτήριο ένταξης στο «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα, φαίνεται πως 1.800 έως τώρα ενδιαφερόμενοι ξεκίνησαν νωρίτερα τις διαδικασίες δέσμευσης ηλεκτρικού «χώρου», ώστε να είναι από τους πρώτους που θα λάβουν επιδότηση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην πλατφόρμα για την υπογραφή σύμβασης σύνδεσης, δίνουν επίσης το παρών περί τις 1.300 αιτήσεις για οικιακά συστήματα, τα οποία δεν συνδυάζονται με μπαταρίες. Μένει να φανεί αν τα αιτήματα προέρχονται αποκλειστικά από ιδιώτες που απλώς θέλουν να εγκαταστήσουν ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό net-metering, χωρίς να στοχεύουν να λάβουν επιδότηση. 

Ωστόσο, είναι πιθανό ένα μέρος αυτών των 1.300 αιτήσεων να έχουν υποβληθεί από καταναλωτές που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και, για οποιονδήποτε λόγο, δεν συμπεριέλαβαν στο αρχικό τους αίτημα και μπαταρία. Αυτό θα φανεί από το αν (και σε ποιον βαθμό) θα υπάρξουν στην πορεία τροποποιήσεις τέτοιων αιτημάτων, για την προσθήκη συσσωρευτών. 

Αντίθετα, οι μόλις 80 αιτήσεις για αγροτικά συστήματα δείχνουν ότι έως τώρα τουλάχιστον καταγράφεται υποτονικό ενδιαφέρον αγροτών για το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες». Κι αυτό για τους συγκεκριμένους δικαιούχους, ο συνδυασμός με μπαταρία δεν είναι υποχρεωτικός για να λάβουν επιδότηση από το πρόγραμμα. 

Το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» προγραμματιζόταν κανονικά να κάνει «πρεμιέρα» στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή αίτησης. Τελικά, δόθηκε ολιγοήμερη αναβολή στην έναρξή του, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας – ενδεχομένως ακόμη και σήμερα, Δευτέρα. 

 

A