ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκήρυξη νέου μεγάλου φωτοβολταικού έργου 65MW

10 05 2021 | 08:24

Νέα προκήρυξη φωτοβολταικού έργου ισχύος 65MW αναμένεται από τη θυγατρική της ΔΕΗ, τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία.

Πιο συγκεκριμένα ο Φ/Β Σταθμός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προχωρήσει άμεσα θα έχει συνολική ισχύ της τάξης των 65 MW. Όπως αναφέρεται θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η έκταση, συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων και εντάσσεται στον «Πυρήνα» Ανάπτυξης Φ/Β Σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης.

Στο Φ/Β Σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν Φ/Β πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής. Η συγκεκριμένη τεχνολογία διασφαλίζει την πολλαπλή εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας καθώς οι ακτίνες του ήλιου που προσπίπτουν στην οπίσθια πλευρά τους αξιοποιούνται.

Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο Σύστημα μέσω διασυνδετικών υπόγειων γραμμών Μ.Τ. 33kV, οι οποίες θα συνδέουν το Φ/Β Σταθμό με τον υπαίθριου τύπου Υποσταθμό 33/150kV, μέσω νέας πύλης Μετασχηματιστή.

Υπενθυμίζεται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ωριμάζει φωτοβολταϊκά έργα προς κατασκευή ισχύος που υπερβαίνουν τα 2GW ενώ έχει προχωρήσει την είσοδό της στον χώρο των πλωτών ΦΒ και της αποθήκευσης καθώς πρόσφατα κατέθεσε σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ. Σταδιακά αναμένονται,  δε, άδειες παραγωγής για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες η ΔΕΗΑΝ ολοκλήρωσε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 31MW.  Ένα τμήμα από αυτά αφορά τη συνολική εγκατάσταση ισχύος 230MW στη Δ. Μακεδονία ισχύος 15MW ενώ μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ακόμη 15MW.  Το όλον έργο συνολικής ισχύος 230MW αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Νοέμβριο του 2022

Μάλιστα το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων της εταιρείας αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες τα 250 MW, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο τον ενδιάμεσο στόχο για ισχύ 500MW μέχρι το τέλος του 2022.

Επίσης παρά τους περιορισμούς του covid-19, ολοκληρώθηκαν επίσης 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 16MW σε Κεφαλονιά, Κρήτη και Λήμνο. Πρόκειται για παλιά αιολικά πάρκα τα οποία και ανακαινίστηκαν από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σημειώνεται ότι η εταιρία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα που έχει ολοκληρώσει έργα ανακαίνισης (repowering) παλαιών αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 20MW.

Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει υπό κατασκευή συνολικά 45MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών ενώ στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου βρίσκεται και το φωτοβολταϊκό ισχύος 50MW στην Μεγαλόπολη.

 

 

5 Μαϊου 2021

Euracitv